Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Jos gaf toe het boek niet eens gelezen te hebben, en dat soort onversneden eerlijkheid hebben we nodig"

zo 14 jun. - 9:44

Het heldendom ligt soms in een klein hoekje, vindt onze columnist Jeroen Baert. Zijn held van de week is Jos Roelofs.
Jeroen Baert

Beste luisteraars,

Is het niet een van de belangrijkste eigenschappen van een held dat hij of zij altijd doet wat juist is? Hoe lang dat ook duurt? Hoeveel jaren er ook al gepasseerd zijn sinds het onrecht zich voltrok? Welnu, mijn held van deze week belichaamt deze eigenschap op weergaloze wijze. Mijn held van de week is Jos Roelofs, uit Groesbeek, in Nederland.

Jos vond namelijk bij het opruimen van zijn zolder - geef toe, we zijn allemaal radeloos beginnen opruimen tijdens de lockdown - een boek dat hij 39 jaar geleden had uitgeleend bij de plaatselijke bibliotheek. Het semi-autobiografische boek “Terug Naar Oegstgeest” van Jan Wolker had ten laatste op 5 maart 1981 ingeleverd moeten worden.

De bibliotheekbediendes dachten dat onze held een grapje maakte

In plaats van het werk licht blozend en schouderophalend in de vuilbak te gooien, deed Jos wat helden doen: hij bracht het boek terug. De bibliotheekbediendes dachten dat onze held een grapje maakte, maar moesten daarna stomverbaasd vaststellen dat het boek wel degelijk uit hun collectie kwam. De boete was inmiddels opgelopen tot een 1530,70 euro, maar die hoefde Jos gelukkig niet te betalen.

Jos gaf toe het boek niet eens gelezen te hebben, en dat soort onversneden eerlijkheid hebben we nodig

Deze fantastische daad siert onze Held van de Week al, maar het is zijn commentaar die voor de kerst op de taart zorgt: Jos gaf toe het boek niet eens gelezen te hebben. En dat soort onversneden eerlijkheid hebben we nodig. Hoeveel onder ons hebben de laatste maanden geskypet of gezoomed met in de achtergrond een imposante boekenkast vol literaire kleppers wiens pagina’s nog nooit beduimeld werden? Geef mij maar iemand die videobelt met een blanco muur als decor: dat is tenminste eerlijk.

Jos had het boek uitgeleend als schoolopdracht, maar vond het na een paar bladzijden niet zo toegankelijk en fietste zich door het mondeling examen met behulp van een boekbespreking die de ronde deed. Het equivalent van enkele afgedrukte pagina’s van scholieren punt com - de nineties kids die luisteren weten waarover ik het heb.

De commentaar van Jos Roeloefs getuigt van een puurheid, een eerlijkheid die ik enkel kan bewieroken. Ik wil meteen ook een oproep lanceren, aan iedereen die iets heeft uitgeleend en hilarisch beschamend lang gewacht heeft om dat terug te bezorgen: dit is je moment. Ik zal zelf het goeie voorbeeld geven! Koenraad, je leende me meer dan 10 jaar geleden je DVD-boxset van de serie “Dollhouse”. Ik heb die nooit bekeken en heb ondertussen geen DVD-speler meer. Ik bezorg ze je terug.

Mij rest niks meer dan onze held van de week, Jos Roelofs, vanuit de grond van mijn hart te bedanken. Ik zie op het nieuws dat er een hele hoop sokkels van standbeelden vrijgekomen zijn. Ik schrijf naar de bevoegde instanties om jouw plaatsje vast te leggen, Jos

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet