Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

"Journalisten hebben soms te weinig dossierkennis."

di 24 mei - 8:43

Onze nieuwsgast vandaag is journalist Peter Verlinden. Hij werkte ooit een aantal jaren op het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens (VU). Dat heeft toch zijn ogen geopend over hoe politiek in mekaar zit. Je denkt te weten hoe het eraan toegaat, maar niets is wat het lijkt.
 Peter Verlinden.

Onze nieuwsgast vandaag is journalist Peter Verlinden.

Hij werkte ooit een aantal jaren op het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens (VU). Dat heeft toch zijn ogen geopend over hoe politiek in mekaar zit. 

Je denkt te weten hoe het eraan toegaat, maar niets is wat het lijkt.

Verlinden zag hoe politiek heel dikwijls een aaneenrijging is van toevalligheden,  "Het gaat vaak over: hoe kunnen we op korte termijn scoren." Hebben die politici dan geen visie? "Ja, een klein beetje, maar dan vooral op korte termijn." 

Wat hem toen vooral verbaasde, in die periode dat hij aan de andere kant stond, is dat journalisten dikwijls het spel niet doorzien en er dus in meespelen. "Ik denk dat dat voornamelijk komt door een gebrek aan dossierkennis."

Hij herinnert zich een interview dat minister Geens zou hebbben met journalist Yves Desmet, de voormalig hoofdredacteur van De Morgen.

"André Geens en ik hadden dat zéér goed voorbereid, want het was een heikel onderwerp." Na het interview konden de minister en Peter opgelucht ademhalen. "Ze wisten het niet. Ze kenden hun dossier gewoon niet. Ze stelden niet de juiste vragen."

Heel dikwijls stellen journalisten niet de juiste vragen, gewoon omdat ze hun dossier niet kennen.

Hij legt de oorzaak niet bij de journalisten zelf, maar bij de structuur van de werking van de massamedia. "En uiteraard maakt de politiek daar, al dan niet bewust, gebruik van."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet