Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Kaakklachten sterk gestegen door coronacrisis: "Problemen met kaken veroorzaakt door mondmaskers"

za 26 dec. - 9:01

Het aantal patiënten met kaakklachten is sinds het begin van de coronacrisis gestegen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Het aantal klachten over kaakproblemen zou bijna verdubbeld zijn. De kaakproblemen worden vooral veroorzaakt door mondmaskers die verkeerd gebruikt worden, stellen specialisten.
Masker

"Sinds maart zie ik in mijn praktijk steeds meer mensen met kaakklachten", vertelt kinesiste Fien Jonnaert, die gespecialiseerd is in kaakbehandelingen. "Net dan is ook de coronacrisis begonnen." Volgens Jonnaert is er tussen beide een oorzakelijk verband.

"In het begin van de coronacrisis steeg het aantal kaakklachten vooral bij het zorgpersoneel", merkt Jonnaert op. "Mensen die toen al volop mondmaskers droegen. Later is het aantal klachten blijven stijgen, toen de mondmaskers ook in het straatbeeld verschenen."

Volgens Jonnaert zijn de kaakklachten vooral te wijten aan een verkeerd gebruik van de mondmaskers. "Gebruik een passend mondmasker, dat niet afzakt, want als mondmaskers afzakken proberen we dat vaak te corrigeren met de kaak, en die is die beweging niet gewend."  

"Met enkele simpele oefeningen kan je de spanning van je kaakspieren naar beneden halen. Gun je kaak bijvoorbeeld wat rust door ze in een rustpositie te houden. Mond lichtjes open, tongpunt tegen het gehemelte en lippen op elkaar. En onderdruk dus ook de drang om je masker goed te zetten door je kaak heen en weer te bewegen."

Beluister het gesprek met kinesiste Fien Jonnaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet