Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Kabeljauw is maar flauw

vr 28 apr. - 9:03

Als Vlamingen vis eten, is het kabeljauw. Maar steenbolk, wijting, schelvis, schar, rode poon,… m.n. onze ‘eigen vissen’, die lusten we niet. Onbegrijpelijk, vindt Stefan Van Sande van visbedrijf De Troyer, want ze hebben veel meer smaak, de prijzen liggen een stuk lager en het is duurzamer bovendien. We moeten dringend meer lokaal leren eten.
De Vlaming moet af van zijn kabeljauwverslaving

In de winkelrekken van de supermarkten vind je nauwelijks iets anders dan zalm of kabeljauw. Daar ergert visexpert Stefan Van Sande zich aan. Aankopers uit de detailhandel zouden meer vis-van-hier moeten aanbieden en promoten.

Een vlaswijting of schelvis heeft dezelfde structuur als kabeljauw, zegt Van Sande. Een gemiddelde consument zou het verschil niet merken, behalve misschien dat er veel meer smaak in zit. Want kabeljauw is eigenlijk vrij flauw. Zonder stevige kruiding of saus is er niet zo veel aan. 

Onze eigen vis ligt nauwelijks enkele uren na de op je bord

IJslanders gaan prat op hun ‘ecologische visvangst’. Dat klopt ook wel, zegt Van Sande. Maar eens gevangen moet de vis nog vervoerd worden. En dat gebeurt vaak per vliegtuig naar luchthavens als Luik. En dan moet die vanuit de luchthaven nog per vrachtwagen verder gedistribueerd worden. De keten van onze eigen vis is veel korter en dus duurzamer.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet