Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Ayco

Ayco

Kae Tempest - The Line is a Curve

zo 1 mei - 22:00

Schaamte, angst, isolement en het uiteindelijk loslaten van al die negatieve gevoelens. Zo klinkt het nieuwste album van Kae Tempest, ‘The Line is a Curve’. De Britse is niet alleen artiest en schrijver, maar ook dichter. De poëtische teksten hoor je in alle twaalf songs. In hun nieuwe album bloeit Kae helemaal open en wordt de luisteraar meegenomen in Kaes cyclus van groei, tijd en liefde.
Kae Tempest - The line is a curve

Kae Tempest is goed bezig. Met vier albums, een roman, hun eerste non-fictie (‘On connection’), drie toneelstukken en vijf dichtbundels op hun naam, is Kae een van de meest uniek, poëtische stemmen van hun generatie. De plaat volgt ook op het veelgeprezen theaterstuk ‘Paradise’, geschreven door Kae Tempest, dat in première ging in The National Theatre in London in 2021.

'The line is a curve' gaat over het loslaten van negatieve gevoelens. Tempest hoopt dat dat loslaten voelbaar is over de hele plaat, zowel in de muzikaliteit, het instrumentele, de tekst als de albumhoes. Kae heeft de tracks opgevuld met veel aandacht voor gevoel, eigenheid en karakter. Zo rapt Kae bijvoorbeeld over de zoektocht naar zichzelf en het lichaam waar Kae zich thuis kan in voelen. Tekstueel zijn de nummers heel sterk, Kae zingt over mens-maatschappijkritische thema’s en de moeilijkheden die we als mens tegenkomen op ons pad. Het nieuwe album klinkt opgewekter en lichter in vergelijking met hun voorgaande albums.

Het album werd geproducet door Dan Carey, waar Kae al jarenlang mee samenwerkt. En vijftal nummers op de plaat maakte hen ook met andere grote artiesten, waaronder BROCKHAMPTON’s Kevin Abstract op het eerste nummer van de plaat More Pressure en folk en soul-zangeres Lianne La Havas op No Prizes. Twee singles ook die Kae eerder uitbracht, in de aanloop naar het nieuwe album.

Ondanks dat de muziek van Kae Tempest meestal op dezelfde lijn blijft liggen, is er in de nummers op 'The line is a curve' wel een bepaalde variatie te vinden. Smoking (met Confusius MC) en I saw light (met Grian Chattan van Fontaines D.C.) wijken af van de afgelijnde structuur die bij de meeste nummers wel te vinden is. Het zijn twee tracks waarbij Tempest zich laat gaan in de muzikale flow en een beeld van hun gedachtes schept voor de luisteraars. Kae zingt de teksten aan een razendsnel tempo, de nummers vragen om meermaals beluisterd te worden om de inhoud te kunnen begrijpen.

'The line is a curve' is verkrijgbaar op CD en dubbel-LP. Kae Tempest zal de komende maanden vooral touren in het buitenland, maar op 15 juli kan je hen bewonderen op het Gent Jazz Festival.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet