Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Kan de bevolking nog gemotiveerd worden? "Enige manier is een korte, maar krachtige lockdown die goed uitgelegd wordt"

di 23 mrt. - 5:19

Kan de Belgische bevolking nog gemotiveerd worden om nog een keer strengere maatregelen te volgen? Dat is de hamvraag in de aanloop naar het Overlegcomité van woensdagvoormiddag. Professor Inez Germeys is overtuigd dat dat wel kan lukken. Dan moeten premier Alexander De Croo (Open VLD) en co morgen wel overgaan tot een korte en daadkrachtige lockdown en vooral heel goed uitleggen waarom dit moet. “Dit is de enige manier om de mensen nog te motiveren.”
© Yorick Jansens (Belga)

Een jaar na het begin van de eerste lockdown hangt opnieuw een harde lockdown in de lucht. Woensdagochtend om 9 uur komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen vervroegd bijeen om zich te buigen over de alarmerende cijfers, die een voorbode kunnen zijn van een derde coronagolf.

Experts dringen al dagen aan op een korte maar krachtige lockdown om de steil klimmende curves weer plat te slaan. Niet alleen vanuit epidemiologisch perspectief is dat de beste optie, ook vanuit psychologisch perspectief is dat de enige kans om de bevolking nog te motiveren, zegt professor Inez Germeys in 'De Wereld Vandaag'.

Germeys zit in de werkgroep 'Psychologie en corona', die de overheid adviseert. Vanuit die werkgroep raadt ze nu aan om duidelijk te communiceren en de mensen te betrekken bij de maatregelen.

(lees verder onder de foto)

Inez Germeys (© Radio 1)

Inez Germeys (© Radio 1)

Hoe kunnen onze politieke leiders dat nu nog doen? Door de modellen van de biostatistici - zoals een maand geleden ook al gebeurde - te tonen zodat de mensen kunnen zien wat de gevolgen zijn van een strenge lockdown. “Als mensen duidelijk weten en mee kunnen volgen wat de gevolgen zijn van ons gedrag, creëer je een perspectief.”

Doelgericht

“Perspectief”, na een schier eindeloos jaar denken velen cynisch over het woord. Maar nu de vaccinatiecampagne - weliswaar traag - vordert, brandt er volgens Inez Germeys wel degelijk licht aan het einde van de coronatunnel. Het is de taak van politici om de bevolking naar dat einddoel te leiden.

“Toewerken naar een doel en proberen dat doel te halen, is wat mensen nodig hebben om gemotiveerd te blijven.” Professor Germeys is zich ervan bewust dat de motivatie op dit moment niet bijster hoog is. “Mensen zijn het beu en dat is ook heel begrijpelijk.”

Er lijkt een tweedeling te zijn, met aan de ene kant mensen die nog een laatste inspanning willen doen en aan de andere kant mensen die de discipline om de maatregelen te volgen niet meer kunnen opbrengen.

Als de cijfers weer stijgen, zien we dat mensen weer beginnen te beseffen wat de risico’s zijn.

Vanuit psychologisch perspectief is het toch niet onmogelijk om mensen toch nog te motiveren zegt professor Germeys. “Als de cijfers weer stijgen, zien we dat mensen weer beginnen te beseffen wat de risico’s zijn: meer mensen die overlijden of ernstig ziek worden.”

Omdat de mens nu eenmaal veiligheid nastreeft, tonen velen zich dan toch weer bereid om de maatregelen te volgen. Maar omdat het afgelopen jaar al zoveel van de bevolking gevraagd is, is het nu belangrijk om “kort en daadkrachtig” op te treden.

“Dan zijn mensen best wel bereid om de maatregelen te volgen, maar dan moeten we wel communicatie errond heel helder hebben en een duidelijke exitstrategie hebben. Dit is de enige manier om de mensen nog te motiveren om zich opnieuw te houden aan strengere maatregelen.”

Beluister het gesprek met professor Inez Germeys in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Professor Germeys was ook te gast in 'Terzake'. Bekijk hier het gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet