Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Kan je geil worden van sport?

vr 14 dec. - 3:38

Babette Moonen, eindredacteur van 'Nieuwe Feiten', kan het ook niet helpen. Na haar wekelijkse uurtje fitness, voelt ze zich “botergeil”. Maakt ze zichzelf iets wijs? Of bestaat er inderdaad zoiets als inspanningsgeilheid?
H

“Of het seksuele verlangen toeneemt na lichaamsbeweging, hangt af van persoon tot persoon”, vertelt inspanningsfysiologe Joke Puype, verbonden aan de Thomas More Hogeschool.

“Maar de drang naar seks na een inspanning kan je zeker biologisch verklaren. Want als je sport, veranderen bepaalde fysiologische parameters. Krachttraining kan leiden tot een toename van het geslachtshormoon testosteron, waar ook vrouwen een kleine hoeveelheid van bezitten. En zo’n toename stimuleert je libido.”

Dromen

“Beweging zorgt verder voor een betere bloeddoorstroming, inclusief die naar de genitaliën”, gaat Puype verder. “Ook het niveau van een aantal neurotransmitters wordt gestimuleerd, zoals endorfine, adrenaline, dopamine en oxytocine. Dat kan allemaal leiden tot een gevoel van opwinding. Als je veel met dat gevoel bezig bent, dan kan je zelfs over seks gaan dromen.” Iets wat Babette alvast beaamt.

Puype sloeg er wetenschappelijk onderzoek op na. Een Brits onderzoek vroeg aan 1500 hardlopers naar het effect van de sport op hun libido. 68% van de lopers had effectief meer zin in seks. Babette is dus niet alleen.

Als vrouw is ze wel weer meer een uitzondering. “Want het zijn vooral mannen die een hoger libido krijgen na sport”, aldus Puype. “Een bevraging bij mijn eigen studenten bevestigde dat.”

Bekijk het interview

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet