Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Kan je kiezen welk vaccin je krijgt?

zo 31 jan. - 10:56

Momenteel worden in ons land het Pfizer/BioNTech-vaccin en het Moderna-vaccin toegediend, en het is wachten op wat de Hoge Gezondheidsraad en de werkgroep vaccinatie beslissen over het AstraZeneca/Oxford-vaccin. Over dat laatste vaccin zijn er nog maar weinig gegevens over de doeltreffendheid bij 55- en 65-plussers. Het doet bij veel mensen de vraag rijzen of ze zullen mogen kiezen met welk vaccin ze worden ingeënt. Vaccinoloog Pierre Van Damme reageert in 'De Ochtend'.
Pierre Van Damme

"Ik begrijp die vraag, ik krijg ook heel veel mails van mensen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. "Het is heel belangrijk om te weten dat het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) niets beslist heeft over 65-plussers en ook geen aanbevelingen doet. Ze zeggen alleen dat de gegevens daarover nogal schaars zijn. de landen moeten zelf een beslissing nemen hoe ze het vaccin inzetten. Mensen kunnen er van op aan dat wij dat in eer en geweten zullen doen."

Je gaat ook weten met welk vaccin je wordt ingeënt. "Dat wordt meegedeeld op het moment van de inenting, die gegevens komen ook in Vaccinet (databank waar vaccinatiegegevens geregistreerd worden, red), met de naam en het lotnummer van het vaccin zodat mensen ook bij een 2e dosis hetzelfde vragen. Je gaat dat zelf ook kunnen downloaden en afdrukken. Ook hun behandelend arts zal dat kunnen doen. Dat is allemaal transparant", aldus Van Damme.

Wanneer mogen we een beslissing verwachten over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in ons land? "Het EMA heeft vrijdag een aanbeveling gepubliceerd, niet meer dan dat. Binnen de 48 uur na die aanbeveling moet een gedetailleerd evaluatierapport gepubliceerd worden. Wij gaan dat document met de Hoge Gezondheidsraad en de werkgroep vaccinatie uitpluizen om in detail te zien waar en hoe het vaccin werkzaam is. Wij verwachten dat die documenten vanmiddag en zeker voor vanavond op de website van EMA verschijnen, dan kunnen wij aan de slag."

Kan ik zelf kiezen?

Kan ik zelf kiezen welk vaccin ik krijg? Neen, dat is niet mogelijk, maakt VRT NWS duidelijk op haar website. De taskforce Vaccinatie adviseert welk type vaccin het beste aan welke doelgroep wordt toegediend, de regering hakt hierover uiteindelijk de knopen door. Het is belangrijk om weten dat elk type vaccin dat in de Belgische vaccinatiecampagne gebruikt wordt, veilig is bevonden en goed werkt.

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet