Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Kan Kolonel Khaddafi in ballingschap ?

di 29 mrt. - 17:48

Het blijft zoeken naar eensgezindheid en een eindscenario voor Libië. Na de top in Parijs twee weken geleden, wordt de situatie vandaag in Londen besproken. Er circuleren een rist scenario's, maar de vraag blijft of Khaddafi een NAVO-doelwit is of niet.

Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur voor de NAVO stelt voor om de rebellen te bewapenen. Een ander optie die meer en meer aanhang krijgt is van diplomatieke aard. In ruil voor een machtsoverdracht zou de kolonel een 'eervolle aftocht' gegund worden.

Volgens de Nederlandse politoloog Ko Colijn is ballingschap echter geen optie omdat resolutie 1970 van de VN dat niet toelaat. "Daarenboven weet Khaddafi nu ook dat Den Haag zijn volgende bestemming zal zijn, wat het onderhandelen er niet makkelijker op maakt", klonk het in De Ochtend.

Volgens de Spaans Minister van Buitenlandse Zaken Trinidad Jiminez is ballingschap juridisch gezien wel mogelijk omdat er geen formele aanklacht tegen Khaddafi bestaat. Het Internationaal Strafhof is wel bezig met een onderzoek, maar tot een arrestatiebevel is het nog niet gekomen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet