Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"Kan mijn radio niet tegen led-verlichting?"

di 12 dec. - 0:42

Luisteraar Jan is sinds kort overgeschakeld op led-verlichting. Sindsdien zwijgt zijn radio zodra hij het licht aanknipt. “Kan mijn recent aangekochte DAB+ toestel niet tegen led-verlichting?” wil hij weten.
Led-verlichting

“Dit kan inderdaad kloppen” zegt professor Davy Pissoort van de KU Leuven in Nieuwe Feiten. “We spreken hier over een typisch elektromagnetisch interferentiefenomeen. Dat is een fenomeen waarbij een bepaald toestel elektromagnetische storingen veroorzaakt en een ander elektronisch toestel gaat hinderen in zijn werking.”

Wat gebeurt er dan precies als je je led-lampjes aansteekt? “Die led-lampen werken op een lagere spanning dan de 220 Volt die uit het normale net komt. Daarom zit er een transfootje tussen. Alleen gaat dat transfootje schakelen, en die 220-spanning af en toe aan- en afzetten. Die aan/uit-beweging genereert storingen.”

Een DAB+ toestel kan gevoelig zijn voor die storingen, al geldt het zeker niet voor alle toestellen. “De fabrikant zou zich hier eigenlijk tegen moeten beveiligen” zegt Pissoort.

En moet Jan een nieuw DAB+ toestel kopen? “Hij kan eerst al eens proberen zijn toestel te verplaatsen, en een ander stopcontact gebruiken” besluit Pissoort. Op hoop van zegen…

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet