Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Kan minister Beke (CD&V) blijven functioneren na wantoestanden in crèches? "Mijn ontslag zou problemen niet oplossen"

vr 11 mrt. - 6:35

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is niet van plan om ontslag te nemen naar aanleiding van de problemen in de kinderopvang in Vlaanderen. De minister ligt onder vuur na een dodelijk incident in een crèche in Mariakerke en de omstreden crèche in Schoten die haar vergunning verliest. "Mijn ontslag lost de problemen niet op", zegt Beke.
Wouter Beke

Vlaams minister Wouter Beke ligt opnieuw onder vuur. Oppositiepartijen Groen, Vlaams Belang en Vooruit vragen het ontslag van de minister nu is gebleken dat er één en ander schort met het toezicht op de kinderopvang in Vlaanderen.

Zo is er het dodelijk voorval in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke waar ondanks de vele klachten nooit grondig werd ingegrepen. Of de crèche in Schoten waar aan het licht kwam dat de uitbaatster ervan enkele jaren geleden al veroordeeld was voor kindermishandeling.

Onderzoekscommissie

Om zulke verhalen in de toekomst te vermijden, wordt volgende week in het Vlaams parlement gestemd over de oprichting van een onderzoekscommissie, die er hoogstwaarschijnlijk ook zal komen. Die moet onderzoeken of en hoe het toezicht op de kinderopvang beter moet.

Minister Beke steunt de komst van die onderzoekscommissie, maar zijn ontslag geven, is hij niet van plan. "Als de kinderopvang daarmee geholpen zou zijn, en we daarmee stappen vooruit zouden zetten, dan zou ik het best overwegen. Maar ik denk dat we nu vooral moeten handelen", zegt minister Beke.

Toekomstplan

"We hebben vorig jaar al heel wat initiatieven op poten gezet rond inspectie en handhaving. Er zijn een 40-tal dossiers opgemaakt en daar zijn tientallen opheffingen en schorsingen uit voortgevloeid. Maar de vraag blijft waarom dat in 't Sloeberhuisje niet is gebeurd. Dat blijft een blinde vlek. Daarom heb ik ook onmiddellijk een audit gevraagd. En daarom is het goed dat er nu een onderzoekscommissie komt."

"Ook het voorval in Schoten bewijst hoe complex die inspectie en handhaving is. En hoe complex het is om er op een juiste manier mee om te gaan. Het is duidelijk dat een aantal procedures toch eens heel goed tegen het licht moeten worden gehouden."

Ik begrijp ook niet dat de uitbaatster van de crèche in Schoten opnieuw aan de slag mocht

In Terzake op Canvas geeft minister Beke toe dat ook hij niet begrijp hoe het kan dat iemand die veroordeeld is voor kindermishandeling toch opnieuw een kinderdagverblijf mag uitbaten. "Dat is een beslissing van het hof van beroep geweest, en als ik dat vonnis lees dan vind ik dat redelijk onbegrijpelijk. Maar het is wel zo dat iedereen het recht heeft om naar het hof van beroep te stappen."

Volgens minister Beke investeert Vlaanderen wel al volop in de kinderopvang. "We zijn eind vorig jaar gestart met een toekomstplan voor de kinderopvang. Daarnaast hebben we ook al 120 miljoen euro extra vrijgemaakt. Ik ben de eerste minister die 23 procent bijkomende middelen in de kinderopvang investeert waarvan de helft voor bijkomende plaatsen. Maar ik erken dat we nog vele stappen moeten zetten."

Beluister hier het Selectfragment.

Bekijk hier het volledige gesprek in 'Terzake'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet