Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

“Kanker verandert je seksleven, ook als je genezen bent”

vr 14 jun. - 11:40

“Kanker heeft een grote invloed op je seksleven, ook al zijn de kankercellen zelf bestreden”, zegt de seksuoloog Henk Elzevier. Hij werkte mee aan de podcast die de Nederlandse organisatie Jong & Kanker over dit thema uitbrengt.
j

Elzevier: “Kankerbehandelingen als chemotherapie en hormoontherapie kunnen bijwerkingen hebben. Omdat we steeds langer leven na kanker, merken we ook steeds meer dat die bijwerkingen een invloed hebben op ons dagelijkse leven.”

“Zaken zoals borstamputatie of testosteronverlaging hebben een invloed op je zin voor seksueel contact. We merken dat veel patiënten daar problemen mee hebben. Vrouwen kunnen na een kankerbehandeling bijvoorbeeld last krijgen van vaginale droogheid. Dat zorgt voor pijn bij het vrijen. Sommige mannen kunnen dan weer niet meer op een normale manier ejaculeren.”

Sick and sex

Elzevier werkte mee aan de podcast omdat hij merkt dat veel kankerpatiënten worstelen met intimiteit en seksualiteit. “We wilden die verhalen horen. Doorheen de gehele patiëntenpopulatie merken we dat het moeilijk is om over seksuele problemen te communiceren.” Elzevier startte ook de stichting Sick and sex op.

“We richten ons trouwens niet alleen op mensen met een relatie. Ook mensen die nog op zoek zijn naar een relatie helpen we om te communiceren over de gevolgen van hun ziekte.”

Beluister de podcast 'De Bespreekkamer' hier

Herbeluister het interview met Elzevier in Nieuwe Feiten

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet