Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Kans op elektriciteitstekort in Frankrijk is groot: "Gecontroleerde black-outs zijn niet uitgesloten"

wo 17 aug. - 8:36

Gecontroleerde black-outs in Frankrijk zijn deze winter niet uitgesloten. Dat zegt Joannes Laveyne, onderzoeker aan het elektrisch energielaboratorium aan de Universiteit Gent. “Die moeten een onverwachte uitval vermijden. De kans dat dit gebeurt, is zeer klein, maar nooit eerder stonden ze er zo dichtbij.” En dat zou ook in ons land voelbaar zijn.
Elektriciteit

Een gasprijs die geen plafond lijkt te kennen en alle records breekt: het is ongezien, al helemaal midden in de zomer. Ook in buurland Frankrijk zien we uitzonderlijke tarieven, zij het daar voor elektriciteit.

“Vanochtend gingen de prijzen naar 1.200 tot 2.200 euro per megawattuur (MWh) voor variabele elektriciteit”, weet Joannes Laveyne, onderzoeker aan het elektrisch energielaboratorium aan de Universiteit Gent. “Dan valt het in ons land – en in Duitsland – ‘nog mee’: hier liggen de prijzen tussen de 500 en 600 euro per MWh. Ter vergelijking: voor de energiecrisis bedroeg een normale prijs zo’n 40 euro per MWh.”

Kerncentrales liggen uit

Swingen ook de elektriciteitsfacturen er de pan uit? “Frankrijk is op dat vlak een bijzonder land: drie vierde van de residentiële afnemers heeft er een gereguleerd tarief, waarbij ze een maximumtarief betalen. Hun factuur zal misschien verdubbelen, maar wordt niet tien of twintig keer duurder. Het is staatsbedrijf EDF – dat de elektriciteit produceert – die de meerkosten moet dokken. Die lopen op tussen de 8 en 15 miljard euro. Wat natuurlijk verrekend zal worden in de belastingbrief.”

De reden voor de torenhoge prijzen zoekt Laveyne bij de kerncentrales. “Meer dan de helft van de centrales in Frankrijk ligt stil. Deels wegens onderhoud, deels omdat de voorbije maanden ontwerpfouten naar boven zijn gekomen die de veiligheid in het gedrang kunnen brengen. EDF doet er alles aan om tegen de winter zoveel mogelijk centrales weer online te krijgen, maar er is voorlopig veel onzekerheid over. De kans bestaat dat er een tekort aan elektriciteit zal zijn.”

Hoogspanningslijn naar België

Economische afschakelingen zullen er volgens Laveyne dan ook zo goed als zeker komen. “Bedrijven zullen tijdelijk de deuren sluiten omdat ze de elektriciteitsprijzen te hoog vinden, of zelfs niet kunnen aankopen. Als dat niet volstaat, zal de overheid moeten overgaan tot gecontroleerde black-outs: regio’s worden dan afwisselend voor bijvoorbeeld een uur in het donker gezet om stroom te besparen.”

Zulke gecontroleerde black-outs moeten voorkomen dat er een onverwachte uitval komt. “Dat zou een bedreiging kunnen vormen voor België en Duitsland, gezien we met een hoogspanningslijn geïnterconnecteerd zijn. In het slechtste geval komen wij en andere Europese landen eveneens in het donker te zitten. Ik zeg niet dat dat deze winter zal gebeuren - de kans is zeer klein - maar wat Frankrijk betreft hebben we nog nooit dichter bij een black-out gestaan."

"Geen warme winter"

Wat dan weer de gasvoorraad in ons land betreft, verwacht Laveyne geen problemen. Over de prijzen is hij minder positief. “Door de droogte kunnen de kerncentrales minder stroom produceren, kunnen er minder kolen over de Rijn worden vervoerd, enzovoort. Dat zorgt er allemaal voor dat gascentrales meer moeten draaien en bijgevolg gas verbruiken dat normaal gezien in de voorraden zou worden opgeslagen."

"Zoals het er nu naar uitziet, blijven de prijzen de hele winter en erna hoog. Slecht nieuws voor de energiefacturen van gezinnen, maar zeker ook voor die van de industrie. Het zal geen warme winter worden.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet