Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Kate Bush verdient meer dan 1 miljoen met hit uit 1985: "Met dank aan Netflix"

wo 22 jun. - 11:36

Ze was een icoon eind jaren 70 en begin jaren 80. En nu wordt ze "plots" herontdekt op Spotify en iTunes: de Britse zangeres Kate Bush domineert opnieuw de hitlijsten, in het Verenigd Koninkrijk staat ze zelfs op nummer 1. Allemaal dankzij het vierde seizoen van 'Stranger Things" op Netflix (waar fans door corona drie jaar op moesten wachten).
Kate bush

Nee, vergeet 'Wuthering Heights' en 'Babooshka', het is 'Running up that Hill (a deal with god)' dat de hitlijsten verovert. Een hit van Kate Bush uit 1985. Sinds eind mei is het een (TikTok-)oorwurm geworden voor de jongere generaties met de hulp van het nieuwe seizoen van de populaire Netflix-serie 'Stranger Things'. Daarin draait het personage Max Mayfield het nummer grijs op haar walkman in haar strijd tegen slechterik Vecna.

Momenteel wordt het nummer zo'n miljoen keer gestreamd per dag. De Daily Mail schrijft dat ze daarmee zo'n 250.000 pond per week zou verdienen, meer dan 290.000 euro. Als het zo voort gaat, zou de zangeres meer dan één miljoen pond binnenhalen, zeggen muziekanalisten. Dat komt ook deels omdat Bush het nummer zélf schreef en alle rechten bezit.  Alle inkomsten gaan dus rechtstreeks naar haar.

Lees verder onder de video

Het nummer is opnieuw ontzettend populair en dat is te merken in de hitlijsten wereldwijd. In het Verenigd Koninkrijk staat ze op nummer 1. Ze breekt meteen ook drie records:

  • Ze is de oudste vrouw die aan de top van de hitlijst staat.
  • 37 jaar nadat ze het lied uitgebracht heeft, staat het op nummer 1 en dat is het langste dat een lied er ooit over deed. Ze breekt daarmee het record van Wham! met Last Christmas, dat vorig jaar tot aan de top van de hitlijst geraakte.
  • Kate Bush heeft ook de grootste kloof tussen haar nummer 1-hits. 44 jaar geleden scoorde ze met "Wuthering heights" haar vorige nummer 1-hit

"We zijn verheugd dat fans zo enthousiast verbinding maken met een belangrijk onderdeel van de verhalen van de Duffers (tweelingbroers en de bedenkers van "Stranger things", red.), namelijk de muziek. Het is opmerkelijk dat een lied van Kate zowel nieuwe als oude fans kan betrekken, en 37 jaar later generaties overstijgt", reageert Alexandra Patsavas van Netflix.

Muziek speelt inderdaad een grote rol in de bovennatuurlijk sf-serie met dit seizoen muziek uit de jaren 80, zoals "You spin me round (like a record)" van Dead Or Alive en "Rock me Amadeus" van Falco.

'Bridgerton' geklopt

Het vierde seizoen van 'Stranger Things' (volume 1) breekt volgens streaminggigant Netflix het record voor grootste premièreweekend van een Engelstalige serie, en klopt daarmee het tweede seizoen van 'Bridgerton'.  Of "bekeken voor 287 miljoen uur tijdens de week van 23-30 mei", klinkt het. 

Wellicht een opsteker voor de dienst, want Netflix verliest abonnees en krijgt klappen op de beurs. Het tweede volume van 'Stranger Things 4' komt op 1 juli uit. Een vijfde en laatste seizoen is al vastgelegd.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet