Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Katten zijn de uitvinders van de latrelatie"

do 10 mrt. - 0:26

Wij houden van katten en doen er alles aan om ons huisdier gelukkig te maken. Maar wie dat dacht te doen door z'n kat extra aandacht te geven of een speelkameraadje cadeau te doen, is eraan voor de moeite.
"Katten zijn de uitvinders van de latrelatie"

Een opmerkelijke oproep van de Mechelse dierenbescherming deze week: Als je een kat wil adopteren, neem er dan meteen twee. Anders krijg je een sociaal gehandicapte poes. 

Ingrijpend, meteen twee katten in huis nemen, maar alles om ons huisdier gelukkig te maken, natuurlijk. Maar maken we onze kat daar wel echt gelukkig mee?

"Vanuit menselijk standpunt lijkt dat evident, want ook wij zijn niet graag alleen", zegt Tiny De Keuster, gedragsdierenarts en gastprofessor aan de Universiteit Gent, in De Bende van Annemie. "Maar het sociale leven van katten is helemaal anders dan dat van mensen of honden."

Katten houden helemaal niet van sociale contacten, ze vinden ontmoetingen met onbekende mensen of dieren niet leuk. "Eigenlijk zijn katten de uitvinders van de latrelatie. Ze kunnen zich hechten aan hun baasje of een andere kat, maar onderhouden graag korte sociale contacten. Het grootste deel van de dag willen ze alleen zijn."

Wie een kat neemt voor het constante gezelschap, houdt geen rekening met de behoeften van zijn of haar kat, zo vindt De Keuster. "Een hond is in dat geval een betere optie."

Foto © Getty Images

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet