Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Boshut

Kedist Deltour: "Ik wilde altijd op mama lijken"

za 3 jul. - 1:43

Annemie Peeters trekt deze zomer naar een nieuwe boshut, nog dichter bij haar eigen roots. Ze ruilt het Warredal in Maaseik in voor het Pijnven in Hechtel-Eksel. Elke week ontvangt Annemie daar een bekende Vlaming in The Treehouse, haar futuristisch uitziende boshut. Er is geen wifi, geen sociale media, geen publiek. De eerste gast die de uitdaging aanging, was Miss België Kedist Deltour. Zij beloofde op hoge hakken naar het bos te komen.
Kedist Deltour, Miss België 2021

Herbeluister 'De Boshut':

Het levensverhaal van Kedist Deltour leest als een Assepoester-sprookje, zo zegt ze zelf. Ze groeide op in Ethiopië, maar verloor op jonge leeftijd haar moeder. Haar vader hertrouwde met een andere vrouw, die zich als een typische boze stiefmoeder uit de sprookjes gedroeg. Kedist moest als jong meisje buitenshuis gaan werken en kreeg van haar stiefmoeder bedorven eten voorgeschoteld: “Er liepen mieren door mijn eten!” Haar vader besloot na enige tijd zijn kinderen naar een weeshuis te brengen. “Dat was eigenlijk een opluchting voor mij”, vertelt Kedist. “Ik was zo ongelukkig bij m’n stiefmoeder, zoiets verdient geen enkel kind.”

Van een steile pruik naar krullen

Bij aankomst valt meteen op dat Kedist haar hakken thuis heeft gelaten. Een kam heeft ze daarentegen wel meegebracht: “Ik ben heel geobsedeerd door haar, het is een beetje een risico van mijn vak” lacht ze. Kedist is immers kapper van beroep, maar het is niet enkel haar beroep dat Kedists passie voor haar verklaart: “Als kind zei ik altijd tegen mijn (biologische, nvdr.) mama: ik wil lang haar, zoals dat van jou. Ik was altijd zo jaloers, omdat zij lang golvend haar had en ik kleine krulletjes.” Onlangs gaf één van haar broers haar een prachtig compliment: "Hij zei dat ik op haar begon te lijken." 

Die krullen blijken voor Kedist een thema waar ze voorlopig nog mee worstelt. “Ik draag nu een pruik, maar ik ben er wel mee bezig om mijn natuurlijke krullen te laten groeien.” Binnenkort, verklapt Kedist ons, zullen we haar kunnen zien zonder pruik, maar nu durft ze de stap nog niet te zetten. “Het is een moeilijk proces.” Haar pruik afzetten wilde ze zelfs voor Annemie in de boshut - ver van de sociale media- niet doen. “Ik ben nog bang om dat doen, vroeger was ik er zelfs beschaamd over om het voor mijn vriend te doen. Nu doe ik dat veel vaker, omdat hij zegt: dat is veel mooier, ik wil dat je zo rondloopt!”

Boswachter Eddy Ulenaers

Boswachter Eddy Ulenaers

Boswachter Eddy over de wolven

Eddy Ulenaers is de boswachter van het Pijnven in Hechtel-Eksel. Ook hij ontvangt Miss België maar al te graag in zijn bos. Samen hebben ze het over de terugkeer van de wolf, een dier dat ook in deze bossen rondloopt. Sinds de komst van de wolf is het immers één van zijn belangrijkste taken om de wolven te volgen en te beschermen. Hij weet waar ze zitten en kan dan ook veel vertellen over hun gedrag. “Het zijn enorm slimme dieren, ze markeren de weg en ze kunnen zelfs veilig een weg oversteken, dat is iets wat ze ook aan hun jongen leren.”

Kedist vertelt dat ze in Ethiopië vaak wolven hoorde huilen en er bang van was, maar Eddy vertelt over de waardevolle levenslessen die we bij die dieren kunnen halen. “De familieband is voor hen heel belangrijk, ze zorgen voor mekaar en blijven mekaar trouw.” Kedist lacht: “Daar kunnen we nog iets van leren!”

Zelf op ontdekking in het Pijnven? 

Je vindt alle informatie over Het Pijnven en Bosland op www.bosland.be

Je vindt meer informatie over het Agentschap Natuur en Bos op www.natuurenbos.be 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet