Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Ken jij de noodnummers uit je hoofd?

do 23 jun. - 9:16

Binnenlandse Zaken onderzoekt het overlijden van een man die drie keer tevergeefs het noodnummer 112 belde. De hulpcentrale was die dag overbelast, waardoor hij niemand aan de lijn kreeg. "Onaanvaardbaar", vindt minister Jan Jambon (N-VA). Hautekiet gaat er dieper op in. Weet jij welk nummer je moet bellen in welk noodgeval?
Archieffoto ambulance (© Belga)

Een man uit Melsele zat op maandagavond 6 juni thuis toen hij zich niet goed voelde. Hij belde in anderhalf uur tijd drie keer naar de hulpcentrale, maar kreeg er nooit iemand aan de lijn. Bij zijn eerste poging liet hij het 3 minuten bellen, zijn tweede poging duurde 4 minuten en 40 seconden en bij zijn derde poging haakte hij na 44 seconden in. Volgens zijn familie heeft ook nooit iemand teruggebeld.

Enkele dagen later werd de man dood teruggevonden in zijn huis. Volgens de wetsdokter stierf hij nog diezelfde dag, maar het is niet duidelijk aan wat. "We weten niet of dokters hem hadden kunnen helpen, maar dat hij geen hulp kreeg, is wraakroepend", zo zegt zijn familie in Het Nieuwsblad.

De oproepen kwamen binnen bij de hulpcentrale van Oost-Vlaanderen die die dag overstelpt werd met telefoontjes over wateroverlast. "Tussen 20 en 23 uur zijn er 523 oproepen binnengekomen, normaal zijn dat er 80 tot 100", zo klinkt het bij Binnenlandse Zaken.

Minister Jambon noemt de situatie onaanvaardbaar.

Hautekiet gaat er dieper op in, en focust vooral op onze kennis van noodnummers. 

Reageer

Weet jij welk nummer je moet bellen in welk noodgeval? Wie moet je bellen bij wateroverlast bijvoorbeeld? Bij een inbraak? Bij een inbraak met geweld en verwondingen? Bij een ongeval? Is het allemaal nog wel duidelijk (genoeg)?

Bron © deredactie.be

Noodnummers

Noodnummers

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet