Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Ken jij mensen die ten onrechte onder bewindvoering geplaatst werden?

di 24 jan. - 14:36

Meestal horen en lezen we verhalen van mensen die geen plaats vinden in de zorgsector en op wachtlijsten terecht komen. Dat maakt het verhaal van de 89-jarige Julien des te opmerkelijker: hoe moest gered worden uit de zorgsector. Je leest het goed. VRT-journalisten Phara de Aguirre en Hilde De Windt vertellen zijn opvallende verhaal.
Julien werd ten onrechte onder bewindvoering geplaatst. (Foto: VRT)

Julien, die geen familie maar wel enkele goede vrienden heeft, kwam in mei dit jaar terecht in een ziekenhuis omdat hij zich onwel voelde. Zijn vrienden wilden hem goed opvolgen, maar ze kregen geen informatie van de artsen omdat ze geen familie zijn.

Net omdat Julien geen familie heeft, en omdat er geoordeeld werd dat hij niet meer zelfstandig kon wonen en zelf zijn zaken kon regelen, diende een sociaal verpleegkundige bij de vrederechter een verzoekschrift in om Julien onder bewindvoering te plaatsen.

Gesloten instelling

Dat gebeurde ook, tot grote verbijstering van Juliens vrienden. Julien werd opgenomen in woonzorgcentrum Lozanahof, waar hij terechtkomt op een gesloten afdeling voor demente bejaarden.

De entourage van Julien, die ervan overtuigd was dat Julien ten onrechte onder bewindvoering was geplaatst, bewogen hemel en aarde om Julien te 'redden uit de zorg'. Mede dankzij de hulp van een aantal artsen en een advocaat is dat uiteindelijk ook gelukt.

Het volledige verhaal van Julien kan je hier lezen.

Reageer

  • Ken jij ook mensen die -zoals Julien- onterecht onder volledige bewindvoering gezet worden via een vrederechter, en het recht ontzegd worden om nog zelfstandig te wonen?
  • Hoe kan je je beschermen tegen dit soort praktijken?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet