Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Kermis in choleratijd

di 21 sep. - 5:48

Ook in de 19de eeuw was er een soort Sciensano die cijfers verzamelde en in de krant publiceerde. En ook toen vond een verhit versoepelingsdebat plaats in de Antwerpse gemeenteraad: mocht de kermis doorgaan of niet? Boeiend? Boeiend! Je hoort meer in 'Het Geheugen van de Mug', een podcast over historische verhalen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, maar die te leuk zijn om niet te vertellen.
Joris Vandendriessche

Ons geheugen! Wat is het waard? Wij weten nog dat Julius Caesar is doodgestoken door Brutus. En dat de opera 'De Stomme van Portici' tot de Belgische onafhankelijkheid heeft geleid. Maar … wie weet nog dat er ooit ín een dinosaurus een heus diner heeft plaatsgevonden? En dat we in 1866 al debatteerden over ‘versoepelende maatregelen’ naar aanleiding van een epidemie?

In de nieuwe podcast 'Het Geheugen van de Mug' breiden we ons collectief geheugen uit. Koen Fillet gaat in gesprek met gepassioneerde cultuurhistorici van de KU Leuven en delft onbekende, historische verhalen op. Luidop vragen ze zich af waarom die fijne verhalen de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, terwijl ze te leuk zijn om niet te vertellen.

Aflevering 3: Kermis in choleratijd

In 1866 vond er een verhit versoepelingsdebat plaats in de Antwerpse gemeenteraad. Mocht de kermis doorgaan of niet? Herkenbaar? Onze omgang met de coronaepidemie lijkt goed op de manier waarop ze in het verleden met epidemieën omgingen. Ook in de 19de eeuw was er een soort Sciensano die cijfers verzamelde en in de krant publiceerde. Maar wanneer spreek je nu eigenlijk van een epidemie? Wat zijn de voor- en nadelen van al die statistieken? En wat hebben cijfermateriaal en een toneelstuk met elkaar gemeen? #flattenthecurve, maar dan die van cholera.

Tot voor kort dachten we dat het tijdperk van grote epidemieën achter ons lag. Corona toonde ons dat dat beeld achterhaald is. We herontdekten een beeld dat er historisch altijd al geweest is.

— Joris Vandendriessche, wetenschapshistoricus aan de KU Leuven

Beluister deze aflevering van 'Het Geheugen van de Mug' op dinsdag 21 september in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur. Of luister via je favoriete podcast-app!

Smaakt dit naar meer? Lees dan verder in 'Het diner in de dinosaurus en andere verhalen uit de nieuwe cultuurgeschiedenis' (Jolien Gijbels & Elwin Hofman, red., ASP). Verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet