Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Kernenergie gaat hoe dan ook ooit uit gebruik, dus vervangcapaciteit moet er zijn"

za 9 dec. - 11:58

De Belgische elektriciteitsproducenten zullen tegen 2030 48% tot zelfs 78% meer CO2 de lucht in pompen als de kerncentrales allemaal sluiten. Dat staat te lezen in een nieuw boek van energie-econoom Johan Albrecht (UGent, Itinera).
Welke keuze onze overheden ook maken: onze stroomprijs zal sowieso fors stijgen, volgens Albrecht

In “Energietrilemma” berekent Johan Albrecht de impact van vier energiescenario’s tegen 2030. In alle scenario’s gaat de CO2-uitstoot de hoogte in, behalve in eentje: dat waarbij je een deel van de kerncentrales openhoudt. Maar welke keuze onze overheden ook maken: onze stroomprijs zal sowieso fors stijgen.

Vier scenario’s legt Albrecht op tafel, met een hele reeks wisselende parameters: wel of geen kernenergie, meer of minder wind en zon, meer of minder biomassa, meer of minder import, weinig of veel elektrische voertuigen die je al dan niet intelligent gebruikt (hun batterij inzetten als opslag voor hernieuwbare energie uit je zonnepanelen bijvoorbeeld), slimme vraaggestuurd stroomverbruik, zelfs een scenario met minder stroomverbruik werkt hij uit.

En in alle scenario’s wordt onze elektriciteit flink duurder: de prijs kan tegen 2030 zelfs gewoon verdubbelen, 100% erbij dus. Minimaal wordt de stroom voor onze gezinnen en bedrijven 40% duurder. Hoe je het ook draait of keert: de omslag van ons energielandschap naar meer duurzame en hernieuwbare oplossingen zal geld kosten. Voor gezinnen en bedrijven.

CO2-uitstoot kan tot 78 procent stijgen

Albrecht komt tot nog een vaststelling: de CO2-uitstoot van de elektriciteitsproducenten kan bij een kernuitstap flink toenemen. Makkelijk de helft erbij,  in bepaalde scenario’s kan dat zelfs oplopen tot 78%. En dat komt vooral door de vele gasgestookte centrales die we zullen nodig hebben om de kerncentrales te vervangen.

Als je kerncentrales behoudt zal de CO2-uitstoot niet stijgen, maar dalen: -13%. Albrecht rekent er dan wel op dat de capaciteit aan hernieuwbare energie en de geïmporteerde stroom zal verdubbelen. 

Enkel bij radicaal scenario kan CO2-uitstoot lager uitkomen

Alleen bij het meest radicale scenario met zware inspanningen in wind en zon (bijna 5 keer meer dan nu), en massaal veel intelligent gekoppelde elektrische auto’s (2 miljoen, tegenover de amper 4.368 van vandaag), samen met een verdrievoudigde import en een uiterst flexibel stroombeheer (waarbij onder meer bedrijven worden stilgelegd bij heel  hoge nood aan stroom) kan de CO2-uitstoot lager uitkomen dan met het behoud van een deel van de nucleaire centrales: -22%.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet