Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Khadaffi heeft geschaakt met de voorzitter van de internationale schaakbond FIDE

di 14 jun. - 17:24

Khadaffi heeft geschaakt met de voorzitter van de internationale schaakbond FIDE

De internationale gemeenschap zit te wachten op de volgende zet van Khadaffi, en kijk, de Libische staatstelevisie toont beelden waarop Broeder Leider schaak speelt met Kirsan Iljoemzjinov, de voorzitter van de wereldschaakbond FIDE.

Die bezocht Tripoli tijdens een rondreis door Afrika, het potje schaakt dateert van zondagavond. Geen idee of Iljoemzjinov er wel in geslaagd is om Khadaffi schaakmat te zetten. Wat we wel weten is dat er over de FIDE-voorzitter interessante dingen te vertellen zijn.

Dat Iljoemzjinov tot vorig jaar president was van de autonome Russische republiek Kalmukkië. Ja, dat bestaat. Kalmukkië ligt in het zuidwesten van Rusland en grenst in het zuidoosten aan de Kaspische Zee. Er wonen een kleine 300.000 inwoners, meer dan een derde daarvan woont in de hoofdstad Elista.

In 1994 schrapte hij de grondwet en voerde de "dictatuur van het gezonde verstand" in. Zie ook een van zijn verkiezingsslogan: "Een rijke president is een waarborg tegen corruptie".

Vermeldenswaardig is verder dat hij boeddhist is, zakenman en multimiljonair, en dat hij fortuinen heeft uitgegeven aan religie en schaken. Op aandringen van de paus liet hij katholieke kerken bouwen, terwijl er toen naar verluidt maar één katholiek in het gebied woonde. Hij liet trouwens ook een moskee, synagoges, 22 Russisch-orthodoxe kerken en 30 boeddhistische tempels bouwen. In Elista liet hij Chess City optrekken, de hoofdstad van de  schaakwereld.

En vooruit, Iljoemzjinov beweert dat hij op 18 september 1997 - euh - geschaakt is door aliens. Hij werd naar eigen zeggen in zijn slaap gewekt door een stem die hem riep vanop het balkon. De buitenaardsen waren 'mensachtige wezens in gele ruimtepakken'. De communicatie verliep telepathisch en de toenmalige president van Kalmukkië kreeg naar goede buitenaardse gewoonte een rondleiding in het ruimteschip. Ze hebben 'm netjes terug thuis gebracht, net voordat zijn medewerkers een zoekactie wilden beginnen.


Dat was in het Russisch parlement aanleiding tot een debat over een gedragscode voor politici-die-door-buitenaardsen-ontvoerd-worden.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet