Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Kies het anglicisme van het jaar!

do 20 nov. - 10:55

Kies het anglicisme van het jaar!

Er zijn ongetwijfeld lots of zelfverklaarde taalminnaars die verkiezingen als  'Anglicisme van jaar 2014' verafschuwen. Sommige taalzuiveraars zullen zelfs - terecht - aandragen dat 'zelfverklaard' een anglicisme is. En dus taalverloedering. Of toch minstens een nare concurrent voor een taaleigen woord.

Met die laatste conclusies zijn taalwetenschappers Marten van der Meulen en Sterre Leufkens - samen het schrijversduo Milfje Meulskens (volg hun taalblog!) het niet eens.

Ze beseffen best dat ze omstreden terrein betreden, maar ze vinden niet dat anglicismen het Nederlands bedreigen. Wat zeggen we? Milfje Meulskens zien (ziet?) anglicismen als "buitengewoon nuttige toevoegingen aan onze geweldige Nederlandse taal". En ze onderbouwen die visie met veel interessante (wetenschappelijk verantwoorde) argumenten. Tot spijt van wie pissed wordt van de shitstorm aan Engels waarin onze taal dreigt te verzuipen.

'Shitstorm' is overigens enkele jaren geleden door Duitse taalexperts verkozen tot anglicisme van het jaar, omdat het een belangrijke leemte in de Duitse taal aanvult. Het woord staat tegenwoordig dan ook in het Duitse equivalent van onze Van Dale.

En zelfs in Frankrijk - na de IJsland toch  Europees kampioen taalpurisme - zeggen ze niet mot-dièse, maar hashtag. En ook franc-jeu (fair play), mise à l'index (boycott), grand boum originel (big bang), coussin gonflable de sécurité (airbag) en heure de grande écoute (primetime) hebben het niet gehaald.

For the record, de initiatiefnemers van 'Anglicisme van het jaar' zijn taalliefhebbers pur sang. 'Awkward', het woord dat vorig jaar won, werd  genomineerd door Maarten van der Meer. U hebt nog tot 1 december om een opvolger te suggereren. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet