Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bij Debecker

"Kijk niet toe, ga helpen als je iemand ziet die gepest wordt!"

ma 25 feb. - 11:25

"Ik werd gepest, maar dat is soms moeilijk voor ouderen om te begrijpen" vertelt actrice Tinne Oltmans Bij Debecker. "Mijn moeder minimaliseert graag en dat doet ze puur om mij sterker te maken. Maar als jongere wou ik alleen maar iemand die zei 'dat is heel erg'."
"Kijk niet toe, ga helpen als je iemand ziet die gepest wordt!"

Van 22 februari tot 1 maart 2019 is er de Vlaamse Week tegen Pesten. Samen met Ketnet, WatWat en het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten zet actrice Tinne Oltmans haar schouders onder de actie. Oltmans is ook dit jaar het gezicht van de Vlaamse Week tegen Pesten en toont met vier stippen op haar hand dat ze tegen pesten is. Ook zelf werd ze het slachtoffer van pesters in het lager én middelbaar onderwijs.

"Als kind en tiener werd ik gepest en ik vind het enorm belangrijk om daarover te praten. Maar hoewel er waarschijnlijk wel iemand op school was om over het gepest te praten, had ik het gevoel niet dat er iemand voor mij was", zegt Oltmans. "Het is moeilijk om over pesten te praten als je in de 'gevarenzone' zit en voor ouderen is het soms ook moeilijk om dat te begrijpen. Mijn moeder minimaliseert graag de dingen, puur om mij sterker te maken. Maar ik wou gewoon iemand die zei 'dat is heel erg wat jou overkomt'".

 

Bekijk hier de Move Tegen Pesten-videoclip:

Lerarenopleiding

Wordt er in de lerarenopleiding les gegeven rond pesten en hoe om te gaan met pestgedrag? "Vaak niet", zegt Gie Deboutte, voorzitter van het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten en pestexpert. "Als ik voor een grote groep leerkrachten moet spreken, ga ik vaak de uitdaging aan om hen te vragen wie meer dan drie uur les heeft gehad over pesten. Vaak zie je maar heel weinig handen de lucht ingaan, al zie je dat bij jongere leerkrachten nu al meer handen worden opgestoken", zegt hij.

"Als het van mij zou afhangen, dan zou ik het leren omgaan met pestgedrag verplicht maken in een lerarenopleiding."

— Gie Deboutte

"Vaak wordt nog onderschat wat pesten teweeg brengt. Het is bijvoorbeeld niet omdat je na je afstuderen niet meer gepest wordt, dat je dat niet meer meedraagt met je", vult Deboutte aan. "Uit een onderzoek blijkt dat de schade bij kinderen tussen 7 en 16 jaar die gepest worden, hoger liggen dan de schade van kinderen die onder misbruik geleden hebben op jonge leeftijd (voor 8ste levensjaar)."

Anti-pestbeleid

"Als het van mij afhangt, zou ik dus zwaarder pushen om gerichter les te geven over het voeren van een pestbeleid en zou ik het leren omgaan met pestgedrag en daarop anticiperen verplichten in een lerarenopleiding"", aldus Gie Deboutte.

Toch zijn er ook al scholen die goed werk leveren. Zo vertelt Corrie Devinck van basisschool De Glimlach uit Zedelgem over het succesvolle beleid dat zij hebben ingevoerd: "Met onze school zijn we uit een soort van noodzaak gestart met een anti-pestbeleid. Culturele normen en waarden zijn in elk gezin anders en daarom willen we via ons beleid kinderen tools aanreiken om met die verschillen te leren omgaan en om elkaar te leren begrijpen. We gaan modereren bij een conflict en beide partijen vragen wat er gebeurd is, of ze goed nagedacht hebben over hun actie, wat ze misschien beter hadden kunnen doen en hoe het conflict kan opgelost worden. We proberen vanaf het kleuteronderwijs om op deze manier de kinderen zelfstandig, maar op een kritische en zelfreflecterende manier, conflicten te laten oplossen."

Tips

Tot slot geeft Deboutte nog een tip: "Wees als ouder ook niet kil en kordaat. Wees begripvol als ouder als je kind gepest wordt, maar zeker ook als het kind zelf pester is. Ze moeten uit dat gedrag gehaald worden en dat lukt beter als ze weten dat ze terecht kunnen bij hun ouders."

Tinne Oltmans riep ook nog op om te helpen als je ziet dat iemand gepest wordt: "Sta niet toe te kijken, ga helpen!"

 

Tinne Oltmans gaf nog een filmpje mee over pesten en roept op om elkaar te helpen als je ziet dat iemand gepest wordt:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet