Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Kinderbijslag stijgt minder snel, Gezinsbond teleurgesteld: "Groeipakket steeds meer krimppakket"

ma 27 sep. - 9:38

De Gezinsbond is teleurgesteld dat de gezinsbijslag van het Vlaamse Groeipakket, het vroegere kindergeld, de komende jaren maar met 1% zal stijgen. Oorspronkelijk was een stijging van 2% voorzien, maar die wordt nu gehalveerd. "Het is duidelijk een politieke keuze van de Vlaamse regering om te besparen op gezinnen met kinderen," zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond. "Het Groeipakket lijkt steeds meer een krimppakket te worden."
© Stephen Andrews (Unsplash)

De besparing maakt deel uit van het Vlaamse begrotingsakkoord, waarvan al de eerste elementen uitlekten. Volgens de laatste berekeningen moet de Vlaamse regering een tekort wegwerken van 1,8 miljard euro en om dat mogelijk te maken, moeten natuurlijk middelen gevonden worden. Volgens bronnen bij de regering zou niet geraakt worden aan de (fiscale aftrekbaarheid van) dienstenchecques of de jobbonus, ondanks suggesties van het maatschappelijk relancecomité. Bij het Vlaamse Groeipakket, het vroegere kindergeld, worden wel centen gehaald.

Concreet werd beslist dat de index voor het basisbedrag van de maandelijkse gezinsbijslag wordt aangepast. Oorspronkelijk was die vastgelegd op 2 procent, maar die wordt nu gehalveerd naar 1 procent voor de verdere duur van deze legislatuur. De maandelijkse financiële tegemoetkoming van ongeveer 170 euro per kind zal de komende jaren dus minder snel stijgen dan aanvankelijk was voorzien. De beslissing is ook van toepassing op gezinnen met kinderen die geboren werden voor 2019 en die dus nog onder de oude regeling vallen.

Groeipakket wordt krimppakket

De Gezinsbond reageert teleurgesteld. "Net op het moment dat de energieprijzen de pan uitswingen en de inflatie opnieuw aantikt, wordt de koopkracht van gezinnen met kinderen opnieuw aangetast", zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond. Hij wijst erop dat het niet de eerste keer is dat de Vlaamse regering besliste om te besparen op het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag.

"Er wordt wel eens gezegd: wat we in Vlaanderen zelf doen, doen we beter. Maar sinds de bevoegdheid van de kinderbijslag is overgeheveld naar het Vlaamse niveau, wordt er sterk op bespaard", aldus Sleurs. "Het Groeipakket lijkt steeds meer een krimppakket te worden. Het is duidelijk een politieke keuze van de Vlaamse regering om te besparen op gezinnen met kinderen."

Sinds de bevoegdheid van de kinderbijslag is overgeheveld naar het Vlaamse niveau, wordt er sterk op bespaard.

— Jeroen Sleurs, algemeen directeur Gezinsbond

Maar volgens bronnen bij de Vlaamse regering gaat het helemaal niet om een pure besparing, wel over een "aanpassing aan de realiteit". Aangezien de levensduurte ook niet elk jaar stijgt met twee procent, vindt de regering het niet nodig om de gezinsbijslag wél jaarlijks met twee procent te laten toenemen. Bovendien blijven de toeslagen, waaronder sociale toeslagen voor gezinnen met een laag inkomen, buiten schot.

Praat voor de vaak

Wim Van Lancker, expert sociaal beleid aan de KU Leuven is niet akkoord. "We moeten daar niet flauw over doen. Dit is een besparing, welke naam je er ook aangeeft", zegt hij. "Nochtans staat het haaks op alles wat er e voorbije maanden over werd gezegd." Van Lancker wijst erop dat de Vlaamse regering net het voornemen had uitgesproken om te onderzoeken hoe ze de kinderbijslag beter zouden kunnen laten werken voor mensen met de laagste inkomens. Bovendien had het maatschappelijk relancecomité geadviseerd om juist wél te investeren in het Groeipakket, en bijvoorbeeld de invoering van de jobbonus te heroverwegen. Uiteindelijk werd het omgekeerde beslist.

Keuzes die men zegt te willen maken ten bate van mensen met lage inkomens, dat is vooral praat voor de vaak.

— Wim Van Lancker, expert sociaal beleid (KU Leuven)

"Ik begrijp dat niet zo goed", aldus Van Lancker. "Ik kan niet in de hoofden kijken van de mensen die deze beslissing hebben genomen. Maar er is wel een patroon te zien: vanaf het moment dat er iets in het gedrang komt waar de brede middenklasse en hogere inkomensgroepen gebruik van maken, dan krijgt men electorale schrik. Keuzes die men zegt te willen maken ten bate van mensen met lage inkomens en kinderarmoede, dat is vooral praat voor de vaak. Als puntje bij paaltje komt, zal men zelden fundamentele keuzes maken in de samenleving om volop in te zetten op het ondersteunen van de laagste inkomens."

En ook Netwerk Tegen Armoede reageert kritisch. Zij noemen de beslissing van de Vlaamse regering "not done". Dat er niet geraakt wordt aan de sociale toeslagen vinden ze goed, maar besparen op het basisbedrag per kind kan toch grote gevolgen hebben voor gezinnen in armoede. Dat benadrukt hun algemeen coördinator Heidi Degerickx: "Concreet wil dat zeggen dat het basisbedrag voor gezinnen in armoede onvoldoende wordt aangepast aan de stijgende levensduurte. Dat is de facto zeggen: kinderarmoede vinden we belangrijk maar niet als het money time is. Wij vinden dit totaal geen juiste beslissing."

Beluister het gesprek met Wim Van Lancer in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet