Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

"Kinderen moeten niet getroost worden door een therapeut, maar door hun ouders"

ma 5 jun. - 0:35

Londen werd zaterdagavond opnieuw opgeschrikt door een terreurdaad. Er vielen 7 doden en 48 mensen raakten gewond. Rouwexpert Manu Keirse reageerde in Touché op deze zoveelste aanslag. "Ik geloof niet in stoere taal, wel in verbondenheid. We moeten de wortels van verdeeldheid en haat in vraag stellen."
Manu Keirse © Jimmy Kets

“Mensen hebben angst, dat is normaal. Zo’n aanslag raakt niet alleen de gemeenschap ter plaatse, maar ook elke mens die betrokkenheid bij anderen voelt. We moeten luisteren en nadenken. Wat bezielt mensen die zoiets doen? Hoe kunnen we die haat laten verdwijnen? Ook regeringsleiders moeten het voorbeeld geven: zoek naar verbondenheid in plaats van te focussen op verdeeldheid.”

“Bij mensen die een aanslag van dichtbij meemaakten, zal de herinnering terug naar boven komen op belangrijke kruispunten in hun leven. Ook de samenleving moet daar aandacht voor hebben. Maar daarnaast wil ik een pleidooi houden om mensen die verdriet hebben door een overleden kind of partner en die geen publieke aandacht krijgen, niet te vergeten.”

“Kinderen gaan anders om met verdriet en verlies. Men verwacht tranen bij hen, maar eigenlijk vertonen ze eerder onrustig gedrag. Je ziet dit vaak in verkapte vormen naar buiten komen. Bij zo’n verlies is de warmte in een gezin vervangen door de kilte van verdriet en kinderen kunnen pas met hun verdriet naar buiten komen als de veiligheid terug is. Vandaag merk ik dat veel mensen denken dat ze met hun kind naar een therapeut moeten, maar de troosters zijn de ouders. Als therapeut moet je ouders helpen om troosters voor hun kind te zijn en niet hun plaats innemen.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet