Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Kinderloze koppels zijn egoïstisch volgens de paus: "Is een traditie maar dat hij niet van huisdieren houdt is nieuw"

do 6 jan. - 15:27

Paus Franciscus heeft opnieuw paren bekritiseerd die geen kinderen willen krijgen. Hij ziet dit als een vorm van egoïsme en vindt het niet kunnen dat mensen een huisdier verkiezen boven een kind. Volgens professor Hildegard Warnink van de Faculteit Kerkelijk Recht aan de KU Leuven ligt de uitspraak van de paus volledig in lijn met de leer van de Katholieke Kerk. "Op dat vlak is hij allerminst progressief", zegt ze.
Paus fransiscus

"Vandaag zien we een vorm van egoïsme", zei Paus Franciscus tijdens een audiëntie in het Vaticaan in Rome op tweede kerstdag. "We zien dat sommige mensen geen kinderen willen, of maar één kind hebben, maar ze hebben wel honden en katten die de plaats van kinderen innemen. Dat maakt mensen aan het lachen, maar het is de realiteit."

De paus sprak over een "demografische winter" en doelde daarmee waarschijnlijk op de dalende geboortecijfers in Italië. "Mensen willen geen kinderen of slechts één en niet meer", zei paus Franciscus.

Een land zonder kinderen lijdt.

"De beschaving wordt steeds ouder en het ontbreekt haar aan menselijkheid wanneer men de rijkdom van het ouderschap verliest", waarschuwde hij. "Een land zonder kinderen lijdt. Waar men ter wereld leeft en huwt, men moet eraan denken kinderen te hebben."

"Kinderen langs natuurlijke weg of via adoptie krijgen, is wel een risico, maar er geen hebben, is nog riskanter", aldus Franciscus.

Het is niet de eerste keer dat de paus mensen viseert die huisdieren boven kinderen verkiezen. In 2014 zei hij dat huisdieren hebben in plaats van kinderen "nog een fenomeen was van culturele degradatie" en dat "emotionele relaties met dieren makkelijker zijn dan de complexe relatie tussen ouders en kinderen".

Allerminst progressief

De uitspraak van de paus veroorzaakt veel ophef, maar is volledig in lijn met de leer van de Katholieke Kerk. "Zijn visie op het gezin is allerminst progressief", zegt professor Hildegard Warnink van de Faculteit Kerkelijk Recht aan de KU Leuven.

Wie geen kinderen wil, kan eigenlijk niet voor de kerk trouwen.

"Het sacrament van het huwelijk is enkel weggelegd voor man en vrouw. Mensen van hetzelfde geslacht kunnen niet trouwen voor de kerk. En het huwelijk is erop gericht om kinderen te krijgen. Wie geen kinderen wil, kan eigenlijk niet voor de kerk trouwen. Als je bewust geen kinderen hebt, is je kerkelijk huwelijk ongeldig of nietig."

"Voor mensen die geen kinderen kunnen krijgen, ligt het anders", zegt Warnink. "Hun huwelijk blijft wel geldig. Als je via natuurlijke weg geen kinderen kunt krijgen, is er voor de kerk maar één optie: adoptie. Vruchtbaarheidsbehandelingen volgen, mag niet."

"De paus blijft deze standpunten ondersteunen. Hij heeft een paar jaar geleden de procedures om een huwelijk ongeldig te laten verklaren aangepast, maar in de grond is er niets veranderd. Hij is op dat vlak erg behoudsgezind."

Beluister het gesprek met Hildegard Warnink in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet