Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Ayco

Ayco

Kings of Convenience - Peace or Love

album van de week

zo 20 jun. - 10:00

Peace or love? Kings of Convenience kiest naar eigen zeggen voluit voor de liefde. De liefde en passie voor de muziek die ze al jaar en dag maken. We hebben lang mogen wachten, maar na een twaalfjarige stilte komt het Noorse indiepopfolkduo eindelijk met een vierde plaat op de proppen. Gespreid over een tijdspanne van 5 jaar, opgenomen in 5 verschillende steden, brengt de groep een verzameling van 11 songs over hun mooiste, intiemste maar ook moeilijkste verhalen uit de afgelopen jaren.
Kings of Convenience - Peace or love

De creatie van 'Peace or love' was niet evident voor Kings of Convenience. De tweede oude schoolvrienden uit Bergen hebben de laatste jaren wel wat waters moeten doorzwemmen. De ene verloor beide ouders en de andere zijn 21-jarig huwelijk liep op de klippen. Omgaan met ouder worden en de verschillende visies op het leven maakten de komst van dit album er niet makkelijker op. Terwijl de ene een nomadenbestaan leidt en momenteel in Sicilië geniet van een goed glas wijn, maakt de andere het liever gezellig thuis in Noorwegen aan de haard met zijn drie kinderen. Toch blijven ze sterk zij aan zij en blijkt hun muziek deze verschillen te overstijgen.

De persoonlijke strijd die beide heren hebben gevoerd is subtiel te voelen doorheen het album. Hoewel de songs fris, puur en smakelijk klinken, raken ze  in Comb my hair, Love is a lonely thing en Washing machine thema's als afkeuring, liefdesverdriet en het omgaan met emoties aan. Hiernaast is de openingstrack Rumours een kritiek op de opinietirannie waarin wij volgens de band vandaag de dag leven. Een wereld waar we als persoon gereduceerd worden tot de mening die we hebben over bepaalde zaken.

Niet elk nummer op het album is echter zo zwaar geladen. Zo is Killers een prachtige filosofische ballade geschreven op een warme zomeravond in een klein dorpje in Sicilië. Als je goed luistert hoor je de krekels in de achtergrond meezingen. Met Fever gaat Kings of Convenience het niet ver zoeken. De ludieke catchy popsong, die als single werd uitgebracht, werd geschreven voor een vriendin die met koorts in haar bed lag. 

Midden in het album wordt het duo uitgebreid met Leslie Feist. Deze Canadese singer-songwriter geeft een nieuwe dynamiek en een frisse kijk die het album op dat moment nodig heeft. Haar stem is te horen in Love is a lonely thing en Catholic country. De Noorse Alexander Grieg heeft dan weer aandeel in Fever

Qua sound kiest Kings of Convenience resoluut opnieuw voor de simpliciteit en de harmonie van twee stem en de gitaar (eenmalig ook de viool). Volgens de band ligt daar juist hun sterkte: 'Het is makkelijk om telkens als je iets mist in je song, iets extra toe te voegen aan de mix. Voor ons is het juist een kunst om met enkel de gitaar en zang er boenk op te zitten.'
In 'Peace or love' horen we twee oude vrienden die in deze fase van hun leven weer op zoek gaan naar een vonk magie. Beide wijzer geworden, geleerd uit het leven met een rugzak die zich meer en meer vult.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet