Interne Keuken
"Klassieke psychiatrie lost bestaande problemen op terwijl babypsychiatrie ze probeert te voorkomen"
za 9 jan. - 11:36
"Mensen hebben daar rare beelden bij", steekt de psychiater van wal. "Maar baby's hebben wel degelijk een gevoelsleven en kunnen ook psychiatrische problemen hebben", gaat ze verder.
Wat hallucinant is, is dat tot de jaren 80, baby's werden geopereerd zonder verdoving. "Ze kregen enkel een spierverslapper zodat ze stil zouden blijven liggen", aldus dr. Singh. Dat gebeurde omdat mensen toen dachten dat baby's nog niet echt mensen zijn en dus ook geen pijn konden voelen. Gelukkig staat de wetenschap ondertussen een pak verder en weten we nu dat baby's bij geboorte nog niet kunnen praten, maar gevoelsmatig wel al het leven ervaren.
De enige manier waarop een baby kan duidelijk maken dat er iets scheelt, is door te huilen. Dat maakt hen zo afhankelijk van de volwassenen om zich heen. "Het is dan ook aan ons om te kijken wat ze nodig hebben én ze dat zo goed mogelijk te geven."
Dood door gebrek aan liefde
Door jarenlang onderzoek weten we ook dat de eerste jaren van een kind een stempel drukken op hoe ze later biologisch, psychologisch en sociaal zullen functioneren. "Baby's zijn geen hamsters", stelt pyschiater Binu Singh. "Als je een pasgeboren hamster in een doos stopt en voorziet van voedsel, dan heb je een tijdje later alsnog een hamster die zich perfect gedraagt zoals een hamster dat hoort te doen", gaat ze verder.
"Maar bij mensen is dat niet zo. Uit onderzoek in weeshuizen, bleek dat baby's die enkel de basisverzorging kregen (eten, drinken en een propere luier) en verder geen interactie, grotendeels stierven voor de leeftijd van 18 maanden. Hun lichaam gaat in een soort van 'shut down' als er alleen maar droge basisbehoeften worden ingevuld." Dood door gebrek aan liefde of aandacht, zeg maar.
Kinderen die niet stierven, liepen dan wel vaak achter op hun ontwikkeling.
Ouders
Volgens de psychiater moeten we dan ook anders kijken naar onze maatschappij en het gezondheidsbudget. "Nu gaat het budget vooral naar volwassenen, terwijl je daar moet herstellen in plaats van te starten met een goede basis", vertelt ze. Bij jonge kinderen zou je met veel minder budget voor een veel groter effect kunnen zorgen. Want, zo stelt Binu Singh: "Klassieke psychiatrie lost bestaande problemen op terwijl babypsychiatrie ze probeert te voorkomen".
Klassieke psychiatrie lost bestaande problemen op terwijl babypsychiatrie ze probeert te voorkomen
Maar heel belangrijk is dat ouders moeten weten dat ze er niet alleen voor staan. "It takes a village to raise a child" is een van dr. Singhs favoriete quotes. "De eerste twee jaar van een nieuw leven zijn enorm zwaar, zelfs wanneer je kind niets mankeert. Dat komt omdat we in onze maatschappij alles hetzelfde willen of moeten blijven doen en we gooien er een kind gewoon bovenop."
We mogen dan misschien geen bemoeizieke schoonmoeder of pastoor meer hebben, de prijs die we betalen is dat we ook heel alleen zijn geworden
En dat terwijl twee mensen te weinig zijn om een kind op te voeden. "Ouders van deze generatie denken dat ze alles alleen moeten doen in die 24 uur en komen zo vaak onder druk te staan. We moeten er ons dan ook als maatschappij bewust van zijn dat we er economisch op zijn vooruit gegaan, maar dat we wel hebben ingeboet aan verbinding en balans. We mogen dan misschien geen bemoeizieke schoonmoeder of pastoor meer hebben, de prijs die we betalen is dat we ook heel alleen zijn geworden. We moeten vanuit ons vak dan ook onze maatschappij aanspreken dat we onze beslissingen anders moeten gaan maken", zo besluit ze.