Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Klimaatwalvissen

vr 10 dec. - 11:00

Klimaat

Wij weten wat we nodig hebben om de wereld te redden van de klimaatopwarming. Meer walvissen! Want walvissen doen veel kaka.

Tot grote vreugde van fytoplankton. Dat is een verzamelnaam voor miniscule algen en wieren die in de oceaan groeien. Hoe meer walvisuitwerpselen, hoe beter dat fytoplankton groeit en dat is – hou vast - de grootste producent van zuurstof of Aarde.

En het wordt nog beter: ook dode walvissen zijn goed voor het klimaat want in hun indrukwekkende lijf slaan ze enorme hoeveelheden CO2 op. Die zakken na hun dood naar de bodem van de zee en blijven daar opgeslagen o.a. in dat fytoplankton dat zelf ook enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht haalt. 

En het wordt nóg beter, want als dat plankton wordt opgegeten door andere oceaanbewoners maakt het een chemisch stofje aan: dimethyl sulfide.  (Wij mogen (CH3)2S zeggen.) Dat trekt albatrossen aan en die eten de onverlaten op die aan dat plankton durven knagen. En albatrossen doen ook weer kaka waardoor er nóg meer plankton komt, nog meer zuurstof wordt geproduceerd en nog meer CO2 opgeslagen.

En het wordt – echt waar – nóg beter, want ook als het te heet wordt door teveel zonlicht en het plankton last krijgt van teveel schadelijke UV straling, maakt het dimethyl sulfide aan. Dat verdampt en zorgt voor condensatie. Daardoor ontstaan er wolken en koelt de oceaan af. Plankton dat te warm heeft, kan dus zijn eigen schaduw maken en zo de opwarming van de Aarde tegengaan. Hoe cool is dat? Die natuur, jong, die zit verdomd goed in elkaar.

We kunnend daar nog veel van leren. Zeg dat innovatiebioloog Leen Gorissen het gezegd heeft. Meer nog: ze heeft er een heel boek over geschreven. NI (voluit: Natural Intelligence). Zaterdag zit ze aan onze keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet