Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Kluizenaar Jozef van den Berg duikt weer op

zo 7 mei - 11:35

Poppenspeler Jozef van den Berg hield het in 1989 voor bekeken. Hij trok zich terug uit het publieke leven en liet vrouw en kinderen achter om als kluizenaar te gaan leven.
"Lang geleden dat ik nog zoveel volk samenzag"

Speciaal voor de 200ste uitzending van Touché kwam hij nog eens ‘boven water’. Voor de gelegenheid had hij zelfs zijn enige overgebleven pop ‘Portemonnee’ mee.

Tijdens zijn laatste optreden in De Singel kondigde hij aan dat hij ermee stopte. Een roeping, een boodschap van God, hij kon het zelf niet precies uitleggen. Genoeg alleszins om zich terug te trekken in een hutje-met-veldkeuken- in Nederland. Daar zocht Fried’l Lesage hem destijds op. En vandaag, kwam hij zelf op bezoek. Zijn eerste publieke optreden in 28 jaar.

“God is liefde. Hij wil dat alle mensen liefde zijn. Maar we lopen vandaag allemaal weg van God”, zegt van den Berg. “Het is zoals de zon die voor iedereen schijnt, behalve voor mensen die achter muren in de schaduw gaan staan.”

God is liefde. Hij wil dat alle mensen liefde zijn. Maar we lopen vandaag allemaal weg van God

Zelf heeft hij heel expliciet gekozen. Dat werd hem destijds niet in dank afgenomen. Zeker niet toen hij zijn gezin –wat hem het dierbaarst van al was- achterliet. Toen verklaarden ze hem gek. Dat deed pijn. Maar hij heeft het juiste gedaan: dat is naar God luisteren, zo besloot van den Berg.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet