Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Knippen kappers in het geniep? "We moedigen het zeker niet aan, maar we kunnen het wel begrijpen"

do 3 dec. - 9:11

Heel veel kappers worden benaderd door klanten die hun haar willen laten knippen. En kappers gaan daar soms ook op in. Nochtans moeten de kapsalons nog steeds gesloten blijven, het is een van de maatregelen om de coronapandemie in te dijken. "Wij staan niet boven de wet en we motiveren onze kappers zeker niet om het te doen, maar ik kan het ergens wel begrijpen", zegt Jef Vermeulen van de Unie van de Belgische Kappers.
Kapper

De kapper? Ik beken. Zo dadelijk komt ze aan huis. Wel met mondmasker. Tijdens de eerste lockdown heb ik het zelf geprobeerd, maar dat is niet voor herhaling vatbaar.

Hierboven een van de tientallen getuigenissen die vanochtend binnenliepen na de oproep van 'De Ochtend'. Het mag duidelijk zijn: her en der in het land blijven kappers klanten bedienen, ook al zijn ze officieel gesloten door de coronapandemie.

Durven niet weigeren

Uit een enquête van coiffure.org waarover Gazet van Antwerpen berichtte, moet blijken dat 80 procent van de ondervraagde kappers al benaderd is door klanten die hun haar willen laten knippen. Een hoog percentage dat ook de Unie van Belgische Kappers verbaast. "We dachten toch dat de consument een beetje meer begripvol zou zijn", reageert voorzitter Jef Vermeulen in 'De Ochtend'.

De kappers komen zo enorm onder druk te staan, weet Vermeulen, want door die hoge vraag durven ze soms niet te weigeren. "Wij weten van heel veel kappers dat cliënten dan zeggen dat ze naar iemand zullen gaan die het wel doet. Of ze gaan de grens over als ze aan de grens wonen, want in de buurlanden zijn ze wel open."

Wij staan niet boven de wet. Dus wij motiveren dat zeker niet. Maar aan de andere kant kan ik wel begrijpen dat iedereen probeert te overleven

— Jef Vermeulen, voorzitter van de Unie van Belgische Kappers

Kappers krijgen nochtans een premie van de overheid om de periode van verplichte sluiting te overbuggen, maar die premie is voor velen niet voldoende om te overleven, zegt Vermeulen. "Mensen bellen naar mij en zeggen me dat ze het wel goed bedoelen maar het niet meer kunnen houden. Ze hebben kinderen, moeten huishuur betalen. Ze huren hun kapsalon en het huis waar ze wonen. Ze staan er alleen voor en er moet wel brood op de plank komen."

Niet boven de wet

De Unie probeert niettemin kappers te overtuigen om niet op de vraag van klanten in te gaan. "Wij staan niet boven de wet, dus wij zeggen: mensen, doe het niet. Als u gepakt wordt, gaat u zware boetes krijgen en uiteindelijk is het maar een pleister op een wonde. Dus wij motiveren dat zeker niet." Toch heeft Vermeulen ook begrip: "Aan de andere kant: als je moet overleven en je kinderen hebben geen eten, dan kan ik het wel begrijpen dat iedereen probeert te overleven."

Om illegale praktijken te vermijden, doet Vermeulen daarom nog eens een oproep naar de overheid om de kapsalons weer de toestemming te geven om open te gaan. "Laat de kappers werken op een veilige manier zoals ze ervoor deden en dan sluit je al die circuits af."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet