Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Knowledge is power: terug naar de klassieke school?

vr 2 jun. - 0:23

Boeken lezen van de boekenlijst, klassieke poëzie van buiten leren, ‘Knowledge is power’ als centraal motto. Pedagoog Pedro De Bruyckere kijkt met verwondering naar Michaela, een nieuwe school voor kansarme jongeren in Groot-Brittannië.
Knowledge is power: terug naar de klassieke school?
Pedro De Bruyckere (©Walter Kallenbach)

Pedro De Bruyckere (©Walter Kallenbach)

Beeld je een school in waar al bijna twee jaar lang over geschreven wordt. Een school waar dagelijks mensen op bezoek komen om te kijken wat ze aan het doen zijn. Een school die rabiate voor- en tegenstanders heeft. Die school heet Michaela, zit in het noorden van Londen en alleen al de naam noemen van directrice Katharine Birbalsingh is genoeg voor discussie onder Britse onderwijsmensen.

Je zou kunnen denken dat Michaela een school met iPads is, of nog hipper: een school met virtual reality brillen zou zijn. Maar nee, het tegendeel is waar. Boeken zijn een must. Meer nog kinderen mogen enkel de boeken lezen die de school goedkeurt. Kennis en leren staan centraal onder het centrale motto: “Knowledge is power”.

Boeken zijn een must

De kinderen leren er klassieke poëzie uit het hoofd en de school gaat er prat op dat per uur er 59 minuten les gegeven wordt. The Guardian noemt Michaela de meest strenge school van het land. Routines zijn cruciaal, stilte ook. Je maakt nu eenmaal geen lawaai je wil het leren van je medeleerlingen niet hinderen.

De kans is groot dat je nu denkt dat Michaela een elitaire school is zoals er nog traditioneel bestaan in de UK. Je ziet uniformen, je ziet misschien een oud Harry Potter-achtig kasteel en vooral zeer rijke kinderen.

De leerlingen van Michaele dragen inderdaad een uniform, dat klopt. Maar de school huist niet in een kasteel maar staat in een van de armste wijken van Londen. En het is geen elitaire school voor rijke kinderen, Birbalsingh startte net de school om de toekomst van kinderen uit moeilijke situaties te verbeteren.

Het is nog te vroeg om te kijken wat de leerresultaten zijn, maar er zijn wel al enkele opvallende elementen: de betrokkenheid van de kinderen lijkt enorm en ze staan trots achter hun school. Het zorgde voor pijnlijke momenten bij sommige schoolbezoeken waar kinderen tot tranen gebracht werden door bezoekers die niet wilden geloven dat de kinderen er graag op school zitten.

Zelf ben ik er nog niet uit. Ik wil het vooral blijven volgen. Vraag me wel af of er ooit een Vlaamse Michaela school komt...

Lees meer van Pedro De Bruyckere:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet