Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Globetrotters

Koen Vanmechelen: "Zeggen 'hier is onze cultuur, neem die over', zo werkt het niet"

za 21 jul. - 3:57

Op onze nationale feestdag bleven we niet in eigen land, maar trokken we met kunstenaar Koen Vanmechelen de wereld rond. Naar de plekken die hij ontdekte op zoek naar zijn ultieme oerkip.
Koen Vanmechelen

“Ik ben een kosmopoliet geworden. Ik zwerf als nomade de wereld rond, maar kom ook graag thuis”, vertelt Koen Vanmechelen.

Tijdens die reizen zoekt hij de ontdekking op. Begrijpen hoe een samenleving werkt, dat wil hij. “We moeten beseffen dat de wereld erg veranderde met het internet en de smartphone. We leven in een grotere wereld. Of we het nu willen of niet, we moeten ook die wereld durven bekijken en onze bezorgdheden met elkaar delen.”

Kosmopolitische kip

Die houding herken je in zijn ‘Cosmopolitan Chicken Project’. “Mijn werk gaat onder andere over migratie. We zeggen wel dat het onze kip is, de Mechelse koekoek, maar we zijn die kip schuldplichtig aan een kip die aan de voet van de Himalaya leeft. Daarom ging ik nationale kippen kruisen tot je het grootste dna van de wereld samen hebt.”

Het globale bestaat alleen dankzij de generositeit van het lokale. Door iets terug te geven, breng je opnieuw balans in de wereld

Met het kunstproject zoekt hij aandacht voor mondiale uitdagingen zoals de gevolgen van monocultuur en het belang van (bio)diversiteit. Omdat hij dankzij de bijdrage van lokale gemeenschappen op zoek kon naar die diverse, kosmopolitische kip, wil Vanmechelen lokale gemeenschappen ook iets teruggeven. “Het globale bestaat alleen dankzij de generositeit van het lokale”, is zijn uitgangspunt. "Door iets terug te geven, breng je opnieuw balans in de wereld." 

Kippenkwekerij als kunstwerk

Zijn kosmopolitische kip wendt hij nu aan om kippen te kweken die beter bestand zijn tegen klimaatuitdagingen. Zo opende hij eerder dit jaar in Ethiopië samen met wetenschappers van de International Livestock Research Institute een boerderij om kippen te kweken op. “Het is een kunstwerk. En het is voor het eerst dat de wetenschap de kunst volgde om zo’n project neer te zetten.”

In de boerderij wordt de Planetary Community Chicken gekweekt. Bill Gates, die het project met de Gates Foundation mee steunt, verkondigde trots dat ze zo honger de wereld uit zouden helpen door de meest productieve kip neer te zetten in Afrika. "Op die uitspraak kwam veel kritiek. Het is niet de manier om met mensen om te gaan. Je dropt de dieren en zegt 'hier is onze cultuur, neem die over'. Zo werkt het niet."

Hoe het wel werkt? De laatste generatie kippen uit zijn kunstproject, worden gebruikt om te kruisen met een lokale kip. “We willen de meest duurzame kip kweken met de meeste mogelijkheden voor de lokale gemeenschap. Die heeft er niets aan dat je een industriële kip neerzet die plots moet gaan rondscharrelen, want na een half jaar is die ziek. Wel willen we een kip die genoeg diversiteit in zich draagt om resistent te zijn tegen het klimaat.”

Meer informatie over het project van Koen Vanmechelen lees je hier

De hele uitzending herbeluisteren kan hier

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet