Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Komt er een einde aan het iconische Italiaanse koffiepotje?

di 30 okt. - 14:36

Het gaat slecht met het bedrijf 'Bialetti', de producent van het iconische Italiaanse koffiepotje. Heeft George Clooney met z'n Nespresso-capsules het Italiaanse mannetje met de snor vermoord?
Bialetti

Koffie zetten met een percolator van Bialetti: het is een ritueel voor vele koffiedrinkers. Bialetti is een icoon in Italië en werelwijd circuleren er zo'n 500 miljoen van die koffiepotjes. Maar het bedrijf Bialetti zit al jaren in slechte papieren. Hoe is het zover gekomen?

Concurrentie van koffiecapsules en koffiepads

"Veel mensen zijn overgeschakeld van het typische Bialetti-kannetje op de koffiecapsules van het merk Nespresso. Wereldwijd zijn steeds meer mensen koffiecapsules en koffiepads gaan gebruiken. Acteur George Clooney en zijn kompanen hebben de koffiemarkt aardig verziekt. Maar ook de Italianen zelf zijn medeschuldig, het is niet dat het enkel in het buitenland gebeurt", zegt correspondente Andrea Vreede in "Nieuwe Feiten". 

Er komt ook concurrentie uit China want daar worden koffiepotjes gemaakt die quasi identiek zijn aan de originele Italiaanse Bialetti-potjes. "Zo'n Chinese koffiepotjes vind je tegenwoordig zelfs terug op de markt in Italië. De kwaliteit is echter niet te vergelijken met de authentieke Bialetti's."

Monumentaal sinds 1933

De fabriek Bialetti maakt het monumentale koffiekannetje in alle soorten en maten al sinds het jaar 1933. De percolator zorgde voor een revolutie want de Italianen konden toen voor het eerst hun eigen koffie maken vooraleer ze de deur uitgingen. Vandaag heeft Bialetti 86 miljoen euro schulden opgebouwd. Ze voeren een reorganisatie door en een nieuw investeringsfonds moet 40 miljoen euro in het bedrijf pompen om de zaak draaiende te houden. Bovendien focust Bialetti sinds een aantal jaar op een nieuwe strategie en verkoopt het bedrijf nu ook pannen en ovenschalen.

Alfonso Bialetti

Jaren geleden werd het Bialetti koffiepotje bedacht door een Italiaan met de naam Alfonso Bialetti. Het is zijn portret (een oudere man met een snorretje) dat afgebeeld staat op alle koffiepotjes. Trouwens: er zijn geruchten dat de as van Renato Bialetti - de zoon van Alfonso - begraven werd in een grote Bialetti-pot. 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet