Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Koop je beter een huis voor 1 januari? Dit betekent het schrappen van de woonbonus voor je portemonnee

ma 30 sep. - 9:59

Het zijn twee maatregelen van de nieuwe regering die voor ophef zorgen: het schrappen van de woonbonus enerzijds en het verlagen van de registratierechten anderzijds. Wat betekenen deze maatregelen voor je portemonnee? De conclusie is alvast: vanaf 1 januari ben je slechter af.
© Belga (Nicolas Maeterlinck)

Voor de duidelijkheid: voor wie nu al een lening heeft om zijn woning af te betalen, blijft de woonbonus gewoon bestaan. Maar sta je nu op het punt om een woning te kopen, dan haast je je beter. De beslissing van de regering om de registratierechten te verlagen zal niet opwegen tegen de afschaffing van de woonbonus. Tenzij er natuurlijk compenserende maatregelen komen. "Dat ziet elk kind", geven ze ook toe in regeringskringen.

Alles bij elkaar verliest een gemiddelde alleenstaande door de twee maatregelen op lange termijn meer dan 17.000 euro bij de aankoop van een eerste woning. Dat begin je te voelen na twee jaar.

Een koppel verliest in totaal zelfs bijna 37.000 euro, wat al na één jaar begint door te wegen. De berekeningen werden gemaakt door de Immotheker, een onafhankelijke onderneming die hypotheekadvies verleent.

Let wel, dit gaat over een gemiddelde lening, met een gemiddelde duur van 25 jaar, voor een gemiddelde woning ter waarde van 250.000 euro. Voor een woning die minder dan 200.000 euro kost, blijft er een eenmalig voordeel bestaan. Die kopers kunnen 4.800 euro terugkrijgen. Voor woningen in kernsteden of de Vlaamse Rand rond Brussel bestaat dat voordeel voor woningen tot 220.000 euro.

Wie een grondige energierenovatie doorvoert, kan ook een voordeel krijgen: die kopers betalen maar 5 procent registratierechten. Maar ook in die gevallen weegt de verlaging van de registratierechten in totaal niet op tegen het schrappen van de woonbonus.

Nieuwbouw

Economen waarschuwen bovendien voor een ongelijke behandeling voor mensen die nieuwbouw kopen. "Mensen die een nieuwbouwwoning kopen, betalen geen registratierechten, maar btw (21 procent, red.), en dat is een federale bevoegdheid", zegt Michel Maus, professor fiscaal recht van de VUB. Daar heeft de Vlaamse regering dus niets over te zeggen.

Kopers van nieuwbouw, waaronder alle woningen vallen die de laatste twee jaar zijn gebouwd, genieten dus amper van de verlaging van de registratierechten."Zij zullen geen verlaging van de fiscaliteit krijgen, maar wel hun woonbonus zien verdwijnen", vat Maus samen.

Enkel voordeel voor heel dure woning

Enkel voor wie een heel (héél) dure woning koopt, kunnen de maatregelen voordelig uitvallen. Voor een alleenstaande moet het dan gaan om een woning van zo'n 2.000.000 euro; voor koppels zelfs bijna 4.000.000. Enkel dan levert de verlaging van de registratierechten een voordeel op tegenover het verdwijnen van de woonbonus.

"Volgende regering kan registratierechten altijd verder verlagen"

Waarom wordt de woonbonus dan geschrapt? Die dreef de woningprijzen in de hoogte, is de logica. Maar het is hoogst onzeker of de woningprijzen nu zullen stagneren, laat staan dat ze omlaag zouden gaan.

In regeringskringen is te horen dat het ook niet mogelijk was om de registratierechten verder te verlagen. "We draaien nu breakeven: het schrappen van de woonbonus levert over de hele legislatuur 750 miljoen op, de verlaging van de registratierechten kost ons 750 miljoen", klinkt het bij CD&V. "De volgende regering kan zich wel nog buigen over een verdere verlaging van de registratierechten."

De nuance in verband met nieuwbouw werd later aan het artikel toegevoegd.

Beluister het gesprek met Alex Geens van de Immotheker in 'De Wereld Vandaag':

Bekijk het gesprek met Jan Jambon in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet