Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Koppel mag niet samen naar woonzorgcentrum: "Papa wil zo graag haar hand vasthouden 's nachts"

do 19 apr. - 10:40

Na 60 jaar huwelijk werden de ouders van Leentje gescheiden door de verhuis naar een woonzorgcentrum. "Mama had hulp nodig, maar papa was niet zorgbehoevend genoeg" zegt Leentje in 'Hautekiet'. ”Zo’n hartverscheurende situaties zijn veelvoorkomend, hebben we daar nu echt geen oplossing voor?”
"Dit is zo schrijnend om te zien" zegt luisteraar Leentje in 'Hautekiet'

Wie een plaats wil bemachtigen in een woonzorgcentrum moet eerst op de Katz-schaal geplaatst worden. Die schaal dient om het level van zorgbehoevendheid te meten. Wie zero scoort mag zich 'fysisch onafhankelijk en niet dement' noemen. Scoor je C, dan heb je meer hulp nodig.

Schrijnend

De mama en papa van Leentje woonden samen in een serviceflat. Toen haar mama meer hulpbehoevend werd, verhuisde ze naar een woonzorgcentrum. Daar werd beloofd dat er twee kamers geïnstalleerd zouden worden, zodat haar vader even later kon aansluiten. Maar dat moment kwam er nooit, want op 87-jarige leeftijd behaalde de man een zero score op de Katz-schaal en was hij dus helemaal niet zorgbehoevend genoeg.

Leentje: "Er was ons beloofd dat papa ging mee kunnen verhuizen. Maar dat kan nu toch niet. Omdat er al te weinig plaats is voor mensen die zorg nodig hebben."

Het koppel werd onverbiddelijk uit elkaar gehaald. De papa van Leentje heeft nu een depressie en vindt de moed niet meer om verder te leven.

Dat is zo schrijnend om te zien. Zo’n mooi koppel, en ze kunnen niet meer samen eten of samen slapen. Papa zegt soms: “Ik wil zo graag haar hand kunnen vasthouden ’s nachts”

Hoe hoger de Katz-schaal, hoe hoger de subsidie

Een luisteraar die werkt in woonzorgcentrum herkent de situatie: “Het gaat inderdaad over de keuze tussen mensen en centen. Hoe hoger de Katz-schaal, hoe hoger de subsidie. Een persoon met een hogere score, wordt gewoon vaker gekozen.”

Toch gaat niet iedereen mee in het verhaal, ook deze luisteraar niet: “Bij ons hebben wij dezelfde situatie gehad. Toen hebben we wel beslist om het koppel samen te laten overkomen. We hebben toen in ons eigen vel gesneden, maar dat was onze keuze.”

"Waarom brengen we de mantelzorg niet meer binnen in de woonzorgcentra?"

Ook Mathieu Martens, voorzitter van OKRA Zorgrecht, reageerde in 'Hautekiet': “Verhuizen naar een serviceflat is sowieso al een zware beslissing. De naam belooft veel maar de inhoud zegt weinig." De ouders van Leentje hebben al een grote stap gezet door hun huis te verlaten, en nu komt er nog bij dat ze niet meer samen mogen wonen. Hij begrijpt dan ook dat de hele situatie een zware dobber is voor de vader van Leentje. 

De voorbije maanden werden wel al een aantal oplossingen voor het probleem voorzien. “Sinds november vorig jaar kunnen instellingen tot 10 procent boven hun aantal plaatsen gaan”, gaat Martens verder, “Het probleem is dat dat pas mogelijk is sinds dit jaar, dus veel instellingen hebben gewoon nog niet kunnen inspelen op die nieuwe situatie. Wat in de woonzorgcentra vooral belangrijk is, is het binnenbrengen van mantelzorg. Op die manier kunnen we een deel van het probleem al oplossen.” 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet