Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

“Kreten van verbazing” na succes van links in Scandinavië

ma 10 jun. - 10:00

In België werd Vlaams Belang de grootste partij bij de Europese verkiezingen, en ook in ander Europese landen werd er vaak rechts gestemd. Maar niet in Scandinavië, vertelt correspondent Jeroen Visser vanuit Zweden.
verkiezingen
© Unsplash

“In twee van de drie landen die hebben gestemd, zijn er centrumrechtse coalities. Dat linkse partijen het daar zo goed hebben gedaan, was toch wel een verrassing. Dat leidde tot kreten van verbazing op de verkiezingsfeestjes.”
 

“In Denemarken is een brede coalitie van liberalen en sociaal-democraten aan de macht, maar daar won de socialistische volkspartij, een heel linkse partij”, vertelt Visser. “In Finland is er een centrumrechtse partij met onder andere de radicaal-rechtse partij De Finnen. De liberale alliantie werd daar dan weer de verrassing van de dag.”
 

Linkse partijen hebben zich voorgesteld als “het alternatief”, zegt Visser, en “zijn er goed in geslaagd om kiezers te mobiliseren”. Uit kiezersonderzoek na de verkiezingen in Zweden bleek dat “veiligheid in Europa” een belangrijker thema was dan “migratie”, aldus Visser, terwijl uiterst rechts net op migratie focuste.

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet