Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Krijgt anaal genot een prominentere plaats in ons seksleven?

do 10 dec. - 23:15

De op twee na meest gestelde vraag op Google dit jaar, was: ‘wat is... rimmen?’ Het opzoeken van die term heeft ongetwijfeld te maken met de heisa rond ‘Eveline', waarbij intieme beelden van drie BV's de ronde deden en waarbij dus ook het woord ‘rimmen’ viel. Maar wat is het juist? En is het normaal dat de meeste mensen het nog niet kennen en dus moeten opzoeken? ‘De Wereld Van Sofie’ vroeg het aan seksuoloog Sam Geuens, verbonden aan de PXL Hogeschool in Hasselt.
© Deon Black via Unsplash

Maar wat is rimmen nu juist? “Het is een seksuele activiteit waarbij je oraal, dus met de tong, het gebied rond de anus van je partner stimuleert.” Het is niet hetzelfde als baffen, als je er een theoretisch onderscheid van wilt maken. “Daarmee wordt meer verwezen naar het stimuleren rond de ingang van het anaalkanaal, terwijl je bij rimmen ook de mogelijkheid bestaat om met de tong lichtjes naar binnen te gaan.” Het is vooral belangrijk om te weten wat de mensen bedoelen met de woorden die ze gebruiken, volgens Geuens.

Gelekte beelden

Het woord kreeg meer aandacht door de gelekte beelden van de BV’s. “Ik begrijp dat mensen willen weten waar het over gaat. Ik denk dat mensen zich vooral afvragen hoe het zou zijn om dat te doen. Zou het leuk zijn? Zou ik dat eens proberen? Spijtig genoeg stopt het vaak na het fantaseren. Het is voor de doorsnee Vlaming niet evident om binnen de relatie op tafel te leggen waar je nieuwsgierig naar bent en wat je wil proberen. Er zal dus wel een toename zijn van mensen die zich afvragen hoe het zou zijn, maar een toename in de praktijk zal er niet zijn.

Zulke gelekte beelden zijn altijd zeer jammer, maar ze kunnen ook wel helpen om sommige fantasieën bespreekbaar te maken. “Als er dingen rond seksualiteit in de media komen kan het een opstapje zijn voor mensen om toch in de relatie dingen op tafel te kunnen leggen. Mensen die zulke fantasieën ook hebben, zullen het daardoor ook sneller bespreken met hun partner. Het is makkelijker zo, dan het out of the blue op tafel te gooien.

Fantasie omzetten in praktijk?

In september verscheen het boek ‘achterwerk’ van chirurg Bart van Geluwen over de anus. In een interview met De Morgen zei hij: “Als je het mij vraagt wordt anaal genot de volgende stap in onze seksuele revolutie. De anus is ten slotte een van de best bezenuwde regio’s in ons lichaam. Het is een ontzettend gevoelige plek en dus uitstekend om onze seksualiteit te verkennen.”

Zou het kunnen dat anaal genot een belangrijkere plaats in ons seksleven zal krijgen? “Het zou mij op zich niet verbazen. Ik denk dat die fascinatie al veel langer bestaat dan vandaag. Het zou mij ook niet verbazen dat mensen die fascinatie in praktijk beginnen om te zetten. De drempel is nog hoog om onze fantasieën op tafel te zetten, maar het betert wel. Dus ook dit zal sneller bespreekbaar zijn.

Seksuele revolutie?

“Ik zie het eigenlijk wel breder dan een seksuele revolutie omdat we eigenlijk terugwinnen wat verloren zijn. Beschrijvingen van seksualiteit bij de Romeinen en de oude Grieken waren veel liberaler. Anaal plezier was toen zeer ingeburgerd en was een mogelijk deel van de vrijpartij.”

Preutser

Toch is het bijzonder dat dat vroeger een standaard deel in het liefdesspel was en dat het nu op het achterplan is gekomen. Zijn we dan preutser dan vorige eeuwen? “Ik denk dat we een grote culturele erfenis meekrijgen door de eeuwen heen, waarbij seksualiteit heel gericht was op voortplanting en niet als plezierfunctie. Dat was wel veel meer het geval in de klassieke oudheid. Als wij ons nu zouden vergelijken met die tijd zijn we zeer preuts geworden.”

Herbeluister het gesprek met Sam Geuens in 'De Wereld Van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet