Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Kritiek op Poolse premier die bevers wil aanpakken om overstromingen te voorkomen: "Hij zoekt een zondebok"

Gisteren 9:32

De Poolse premier Donald Tusk wijst de bever aan als de schuldige van de recente overstromingen in het land, die veroorzaakt werden door cycloon Boris. Hij wil actie ondernemen tegen de dieren, maar oogst daarmee meteen kritiek. "Dit is een onnodig en contraproductief plan dat vooral voor politieke doeleinden naar voren wordt geschoven", zegt Christiaan Paauwe, NOS-correspondent in Polen.
Bever

Eerder deze maand zette cycloon Boris grote gebieden in Oost-Europa onder water. Bij de overstromingen kwamen 26 mensen om het leven, van wie 10 in Polen. Als reactie kondigde Tusk aan dat de Poolse regering zal onderzoeken hoe dergelijke overstromingen in de toekomst kunnen worden vermeden.

Hij koos daarbij echter voor een opvallende zondebok: de bever. Volgens de Poolse premier brengen bevers schade aan rivieroevers aan en verzwakken ze dijken door de tunnels die ze graven. Tusk stelde daarom dat "alle maatregelen binnen de grenzen van de wet" toegelaten zijn om de dieren tegen te houden.

Meer dan bevers

"Het is wel zo dat bevers in en rond rivieroevers dammen bouwen. Dat verzwakt die rivieroevers en kan ervoor zorgen dat ze sneller instorten. Maar experts zeggen dat dit op andere manieren te verhelpen is en dat dit zeker niet het enige probleem is", zegt Paauwe in De Ochtend op Radio 1.

Het bredere probleem ligt volgens hem bij het gebrekkige onderhoud van rivieroevers, dammen en dijken. "Je kan nu wel naar de bever wijzen als kortetermijnoplossing, maar ook dassen en vossen graven tunnels", merkt hij op.

Politieke zondebok

Paauwe gelooft dat Tusk de bever vooral als politiek middel gebruikt. "Hij zoekt gewoon een zondebok." Zo zou Tusk bijvoorbeeld steun willen winnen bij de boeren, een groep die de bever vaak liever ziet verdwijnen.

"Bevers veroorzaken met hun werkzaamheden soms problemen voor boeren als ze zich nestelen in bepaalde agrarische gebieden. Daarom zeggen sommigen dat dit voor Tusk een manier is om de boeren voor zich te winnen in het zeer verdeelde politieke landschap in Polen."

Betere infrastructuur

Veel experts stellen echter dat het beter onderhouden en uitbreiden van de bestaande infrastructuur een betere oplossing is dan de bever aan te vallen.

"De bever kan zelfs helpen om in de toekomst grip te houden op dat water", zegt Paauwe. Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos geeft aan dat beverdammen lokaal voor kleine overstromingen kunnen zorgen, "maar grote overstromingen benedenstrooms worden daardoor net voorkomen".

De bestaande waterinfrastructuur werd al eens fors uitgebreid, nadat nog zwaardere overstromingen in 1997 duizenden woningen beschadigden. Toen vielen er in Polen 56 doden. "Daarna heeft Polen op heel veel plekken geïnvesteerd in grotere waterreservoirs, nieuwe dammen en andere manieren om meer grip te krijgen op water", zegt Paauwe.

Opvallend genoeg waren er in 1997 minder dan 20.000 bevers in Polen en wees toen geen enkele politicus de dieren met de vinger. Vandaag telt Polen meer dan 6 keer zoveel bevers.

Beschermde diersoort in Europa

De bever is in Europa een beschermde diersoort. Een eeuw geleden was de populatie sterk gedaald, tot slechts 1.200 exemplaren. Dankzij grootschalige beschermingsprogramma's groeide de beverpopulatie in Europa tot ongeveer 1,5 miljoen dieren.

Ook in België is de bever aan een comeback bezig. Tussen 1890 en 1990 werd er geen enkele bever meer waargenomen in ons land. In de jaren 1980 startte een herintroductieproject, waarbij men bevers uit Duitsland losliet in Noord-Frankrijk.

Van daaruit verspreidden de dieren zich naar Wallonië. Later werden ook bevers losgelaten in het Dijlegebied. Het project bleek een succes: Wallonië telt vandaag tussen de 2.000 en 3.500 bevers, en Vlaanderen ruim 500.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend  

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet