Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Kunnen dieren ook pesten?

wo 18 dec. - 16:43

‘Vertonen dieren ook pestgedrag?’, vroeg luisteraar Lien zich af. Wordt er bijvoorbeeld gepest in een aquarium of op een koeienweide? Volgens huisbioloog Dirk Draulans wel, al moeten we het pesten volledig anders interpreteren.
Foto: Ganzen in ruzie

“Vissen, apen en vogels kunnen mekaar de duivel aandoen. Of het nu echt pesten is zoals wij er een interpretatie aangeven is nog de vraag”, vertelt Draulans in Nieuwe Feiten.

Het pesten bij dieren is dikwijls veel functioneler is dan bij mensen. “Mensen gaan elkaar pesten om veel redenen, maar ook omdat het plezant is, zeker als ze zien dat het effect heeft op degene die gepest wordt”.

Bovendien heeft het in de natuur eerder te maken met hiërarchie, kijken waar de grenzen liggen of status verhogen. Bij de mens speelt dat ook voor een deel. “De persoon probeert zich interessant te maken door voor de neus van zijn ondergeschikten een gemakkelijk slachtoffer te pesten”.

Er zijn dus vergelijkbare eigenschappen, maar de mens gaat een pak verder dan de dierenwereld. “Wij leven in een wereld waarin dat we beseffen welke problemen pesten veroorzaakt, de meeste dieren hebben dat niet. Dan moeten wij in principe ook de kennis die wij hebben gebruiken om komaf te maken met de natuurlijke drang om jezelf te manifesteren ten opzichte van de andere”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet