Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Kunnen extreme orkanen zoals Milton vermeden worden door het weer met technologie te manipuleren?

do 10 okt. - 6:47

Kunnen we extreme orkanen zoals Milton beïnvloeden of zelfs vermijden via technologie? Voorlopig is het toekomstmuziek, maar op kleine schaal is er wel al wat mogelijk. Je kan bijvoorbeeld regenbuien uitstellen of verplaatsen. En sommige landen zetten ook sterk in op die zogenoemde geo-engineering. "Maar hiermee doe je aan symptoombestrijding en los je het probleem niet op", zegt klimatoloog Niels Souverijns.
storm

Geo-engineering betekent dat mensen proberen het klimaat van de aarde te veranderen om de opwarming van die aarde tegen te gaan. Het gaat om alle opzettelijke menselijke handelingen om het weer te beïnvloeden.

De techniek werd gebruikt bij de Olympische Spelen in China, zodat het de dag van de Spelen droog bleef.

— Niels Souverijns

"Een van de technieken die worden gebruikt, vooral in landen waar het erg droog is, is cloud seeding of wolkenmodificatie. Daarbij kan je bijvoorbeeld met een vliegtuig speciale stofdeeltjes uitgieten over de wolken, waardoor er grotere waterdruppels worden gevormd en de regen sneller begint te vallen", legt klimatoloog Niels Souverijns uit in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Die techniek werd gebruikt bij de Olympische Spelen in China in 2008, zodat het de dag van de Spelen droog bleef. Hiermee kan je dus regen uitstellen of op een andere plek laten vallen, maar je kan er nooit regen mee creëren."

Kan je de schade van een orkaan beperken?

"Er zijn verschillende proefprojecten waarin geprobeerd wordt om orkanen te laten afzwakken maar de meeste raken niet verder dan de pilootfase", zegt Souverijns. "Een orkaan is van een heel andere orde dan een beetje regen. Zo'n systeem van 500 kilometer doorsnede laat je niet zomaar van richting veranderen."

"Een orkaan ontstaat bij warm zeewater. Een idee is om kouder zeewater naar boven te stuwen om het wateroppervlak af te koelen en zo de orkaan te verkleinen. Maar om die techniek te testen, moet je hem op grote schaal kunnen toepassen. Dat is moeilijk en duur en dus niet altijd haalbaar."

"Een ander idee is om het zeewater minder hard te laten opwarmen door bewolking te creëren, zodat er minder zonnestralen op het water terechtkomen. Maar in de praktijk is dat eigenlijk onmogelijk, een orkaan kan je niet zomaar manipuleren."

Andere toepassingen

"In België wordt geo-engineering niet echt onderzocht. We gebruiken wel één toepassing ervan in de fruitstreek: daar proberen we hagel te vermijden met hagelkanonnen."

Maar in sommige landen wordt geo-engineering regelmatig gebruikt. "De Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld gebruiken het bijna dagelijks om de wolken sneller te laten uitregenen", zegt Souverijns. "In de VS laten ze het harder regenen boven dammen, zodat die meer elektriciteit kunnen opwekken. Ze gebruiken het ook voor droge landbouwgebieden. En Israël is voorloper op het gebied van wolkenmodificatie, maar is er ook weer mee gestopt omdat het te veel kostte."

De Verenigde Arabische Emiraten gebruiken het bijna dagelijks om de wolken sneller te laten uitregenen

— Niels Souverijns

Geo-engineering als politiek wapen

Zou je het ook kunnen inzetten als een politiek wapen? "Als je de regen in jouw land naar een buurland stuurt, zou dat wel kunnen leiden tot diplomatieke problemen", zegt Souverijns. "Een goed voorbeeld is wat de Amerikanen deden in de Vietnamoorlog. Men heeft toen geprobeerd om het te laten regenen bij de tegenstander, een modderpoel te creëren en zo het transport te bemoeilijken. Maar dat is niet gelukt, de techniek stond toen nog in zijn kinderschoenen."

"Intussen probeert men wel al die toepassingen in kaart te brengen en te reglementeren", zegt Souverijns. "Het klimaat manipuleren is niet zonder risico. Het idee leeft om op grote schaal met aerosolenbewolking te creëren om de temperatuur op aarde te doen dalen. Maar dat heeft grote impact, sommige landen zijn afhankelijk van zonlicht. Bovendien moet je die technologie blijven inzetten en blijft de CO2-uitstoot toenemen, omdat je het onderliggende probleem niet aanpakt. Je doet dan eigenlijk aan symptoombestrijding."

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet