Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Kunstenaar Wim Delvoye voert campagne tegen burgemeester van Melle met "the Joker"- postkaartjes

di 9 okt. - 19:55

Inwoners van de Oost-Vlaamse gemeente Melle hebben een opvallende postkaart in de bus gekregen. Burgemeester Dirk De Maeseneer (CD&V) staat erop afgebeeld als "the Joker", de schurk uit de Batman-films. Het kaartje is ondertekend door kunstenaar Wim Delvoye.
Met het postkaartje roept Wim Delvoye op om "eens anders" te stemmen op 14 oktober

Met het postkaartje roept Wim Delvoye op om "eens anders" te stemmen op 14 oktober. Delvoye viseert in de eerste plaats Dirk De Maeseneer, die al 12 jaar burgemeester is in Melle. "Again, you must be joking", staat er te lezen op het kaartje met de aangepaste afbeelding van de burgemeester.

De affiches en kaartjes maken deel uit van een groter "artistiek project",  zoals Delvoye het zelf noemt. Aanleiding is de rechtszaak tussen Delvoye en het Vlaams Agentschap Natuur en Bos, over mogelijke bouw-en milieuovertredingen op het kasteeldomein van de kunstenaar in Melle. Vorig najaar kreeg Delvoye in eerste aanleg volledig gelijk, maar binnenkort wordt de zaak in hoger beroep behandeld.

Zo'n 10 jaar sleept die kwestie nu al aan. En Delvoye wijst met een beschuldigende vinger naar burgemeester De Maeseneer die hij beschuldigt van leugens, een gebrek aan leiderscapaciteiten, vriendjespolitiek en onder een hoed te spelen met Monumentenzorg en Natuur en Bos. "Nu wil ik hem laten voelen wat ik de afgelopen 10 jaar heb gevoeld", aldus Wim Delvoye over de protestactie tegen De Maeseneer.

Burgemeester De Maeseneer: "Ik lig er niet wakker van"

Burgemeester Dirk De Maeseneer zelf voelt zich niet aangesproken door de boodschap. "Ik heb in de verste verte niets te maken met de rechtszaak tussen Wim Delvoye en het Agentschap Natuur en Bos. Het is een actie van een kunstenaar die daarmee in de belangstelling wil komen. Ik lig er niet wakker van en ik ga er ook geen gevolg aan geven."

De Maeseneer kaatst de bal terug over het feit dat Delvoye nog altijd geen vergunningen heeft voor zijn monumententuin. "Wij wachten al jaren op een masterplan dat meneer Delvoye ons belooft. Dat komt er maar niet." Dat laatste ontkent Delvoye. Dat de burgemeester verwijst naar de Vlaamse administratie van Natuur en Bos noemt hij dan weer "tsjeverij".

De burgemeester van Melle vreest in elk geval niet voor eventuele negatieve gevolgen in het stemhokje komende zondag door de actie van Wim Delvoye. "Ik denk niet dat de Melse kiezer gediend is met deze platvloerse dorspolitiek. Sommige mensen zeggen zelfs dat dit bijkomende publiciteit is voor mij.  We hebben er het volste vertrouwen in zondag."

Beluister het interview met Dirk De Maeseneer:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet