Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

'La vérité': eerste postume single van Arno, waarin hij samen met zijn zoon zijn visie op het leven geeft

wo 8 jun. - 4:19

Wijlen Arno laat ruim een maand na zijn overlijden van zich horen met nieuwe muziek. Tot vlak voor zijn dood heeft hij nog gewerkt aan een album, dat later dit jaar postuum uitkomt. 'La vérité' is daaruit de eerste single. Opmerkelijk: het nummer is gemaakt door twee generaties Hintjens, want Arno's jongste zoon Felix heeft eraan meegewerkt.
Arno

Arno is tot de allerlaatste dag van zijn leven bezig geweest met wat hem energie gaf: muziek maken. En dat in de vorm van een gloednieuw album, dat postuum zal uitkomen later dit jaar. 'La vérité' is de eerste single.

Het is een nostalgisch en melodisch nummer geworden, dat iets meer up-tempo klinkt dan we van Arno gewend zijn. En daar zit een andere Hintjens voor iets tussen: Felix, Arno jongste zoon. Hij is producer en heeft een eigen muziekstudio, waar hij op vraag van zijn vader "iets" heeft gemaakt voor zijn plaat.

Resultaat: Felix Hintjens heeft twee composities in elkaar gebokst, waarvan Arno en zijn groep twee afgewerkte nummers hebben gemaakt. Eén is 'La vérité' geworden, en ook het andere "klankje" staat als gloednieuw nummer op de plaat van wijlen vader Hintjens.

Beluister hier 'La vérité':

"Het waren telkens beats, met steeds een paar leuke klankjes erin. En daar hebben we een nummer op gebouwd waar Arno heel tevreden over was", zegt producer Mirko Banovic daarover. Banovic is al jarenlang bassist en bandleider in de vaste groep van Arno. Hij heeft Arno's postume album mee vormgegeven als producer.

Inhoudelijk gaat 'La vérité' over Arno's visie op het leven. Of zoals het in de liedjestekst klinkt: "Hier c’était le passé/ aujourd’hui la vérité". (vrij vertaald: "gisteren, dat was het verleden, vandaag is de waarheid", red.) Een tekst waar Arno al jaren geleden aan was begonnen.

De rocker stond erom bekend dat hij bijna overal een zak vol losse papieren en notitieboekjes met ideeën mee naartoe sleepte. Eén van die ideeën heeft hij in zijn laatste maanden heel concreet uitgewerkt tot de tekst van 'La vérité'. Het weerspiegelt de manier waarop Arno in het leven stond.

"Dat is hoe ik het leven zie, en ik wilde dat nog doorgeven aan iedereen. Ik leef in het nu, en dat is ook hoe ik vind dat je het leven moet zien. Ik ben blij dat ik deze song nog heb kunnen maken, met allemaal mensen rondom mij die ik graag zie", aldus Arno nadat het nummer in de studio was ingeblikt.

De rocklegende benadrukte in interviews sinds hij de diagnose pancreaskanker had gekregen, dat hij probeerde om elke dag heel bewust te leven. Gisteren en morgen bestonden niet meer voor de rocker. Het was Arno's manier om zijn zware ziekte, de behandeling en het hele traject met vallen en opstaan een plaats te geven. Die levensvisie is de inspiratiebron geweest voor de tekst van 'La vérité'.

Familieproject

Arno's postume plaat wordt meer dan ooit een familieproject. Want niet enkel Arno's zoon Felix heeft zijn muzikale steentje concreet bijgedragen aan twee nummers. Ook Arno's broer Peter zal te horen zijn op de plaat. Hij speelt saxofoon op één van de nieuwe nummers.

De broers Hintjens hebben altijd een hechte band gehad, ook al was Arno volgens zijn broer Peter een man van weinig woorden. "Maar als we naar elkaar keken, dan begrepen we elkaar", zo vertelde Peter na het overlijden van zijn bekende broer.

Op de postume plaat van Arno zal ook een duet staan met de Franse superster Mireille Mathieu. Dat was één van de laatste uitdrukkelijke muzikale wensen van de Oostends-Brusselse rocker.

Opvallend: de Franse zangeres heeft het nieuws over Arno's overlijden vernomen, aan het einde van de opnames voor hun duet in de studio. Ze reageerde via sociale media enorm emotioneel op het nieuws van zijn dood.

Arno had twee weken daarvoor zijn gedeelte van hun nummer ingeblikt en bezorgd aan Mathieu, die vervolgens haar zanglijnen voor het duet apart heeft opgenomen. Het eindresultaat: 'La paloma', een klassieker in de Spaanstalige wereld. Hoe dat klinkt, weten we pas later dit jaar, als het postume album van Arno uitkomt.

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet