Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Laat België een land worden zonder e-commerce", zegt PS-voorzitter Magnette

ma 7 feb. - 18:36

Terwijl de federale regering zich opmaakt voor een discussie over avondarbeid in de e-commerce, zet PS-voorzitter Paul Magnette de hakken in het zand. Als het van hem afhangt, moet nachtwerk beperkt blijven tot bijvoorbeeld de politie en de ziekenhuizen.
Als het van Paul Magnette afhangt, moet nachtwerk beperkt blijven tot bijvoorbeeld de politie en de ziekenhuizen.

Beluister het gesprek met Carl Devos in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

De versoepeling van de e-commerce tussen 20.00 uur en middernacht maakt deel uit van de maatregelen voor de hervorming van de arbeidsmarkt waar de regering-De Croo zich normaal gezien later deze week over buigt. Het is een punt waar de liberalen al langer vragende partij voor zijn. Die zien met lede ogen aan hoe jobs wegvloeien naar Nederland omdat de regelgeving daar soepeler is. 

"Sociale en ecologische afbraak"

Maar op veel soepelheid van regeringspartner PS - die met Pierre-Yves Dermagne de bevoegde minister levert - hoeven ze blijkbaar niet te rekenen. "Ik vind de e-commerce geen vooruitgang, maar sociale en ecologische afbraak. Waarom moeten wij arbeiders 's nachts in die pakhuizen laten werken? Omdat de mensen de klok rond willen kopen en hun pakjes binnen de 24 uur thuis willen hebben. Kunnen wij echt geen twee dagen wachten op een boek?", zegt Magnette in een interview met Humo.

Kunnen wij echt geen twee dagen wachten op een boek?

De voorman van de Franstalige socialisten benadrukt dat nachtwerk verschrikkelijk slecht is voor de gezondheid. "Dat moet je beperken tot domeinen waar het strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij de politie en in ziekenhuizen."

E-commerce-uitstap

Het is voor Magnette ook geen probleem dat de orderbedrijven dan gewoon hun pakhuizen over de grens plaatsen. "Niet de werkloosheid, maar de langdurig zieken zijn het grote probleem. En die sector zal dat probleem nog verergeren. Daarom wil ik na de kernuitstap graag de e-commerce-uitstap realiseren. Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels en bruisende steden", luidt het.

Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels en bruisende steden

Sterke verklaringen

Politicoloog Carl Devos vindt de uitspraak van Magnette niet verbazingwekkend. "Paul Magnette wil zijn partij de PS op een links-radicale lijn houden. Er was eerder al discussie binnen de regering over wat nu op tafel ligt over het statuut van medewerkers van Uber en Deliveroo, zijn dat werknemers of zelfstandigen. En vooral ook de regeling rond avond- en nachtwerk", legt Devos uit in "De wereld vandaag".

Er zijn eerder al discussies geweest over de regeling rond avond- en nachtwerk. "Bijvoorbeeld bij de opmaak van de begroting voor dit jaar in oktober vorig jaar. Premier De Croo zei toen dat er een akkoord is binnen de regering, maar voor de inkt ervan droog was, zei Magnette dat er geen akkoord is", aldus Devos.

Devos wijst erop dat de voorzitters van buiten de regering voortdurend sterke verklaringen afvuren op de regering. "De PS-minister Dermagne die de arbeidsmarkthervorming regelt, wordt enorm beperkt in ruimte door de uitspraak van Magnette. Dat veroorzaakt spanningen binnen de regering."

Spanning op de as tussen links en rechts

Volgens Devos legt de uitspraak van Magnette nogmaals de spanning tussen socialisten en liberalen in de regering bloot. "De liberalen willen heel erg de e-commerce in België ondersteunen. Als we de werkzaamheidsgraad ooit op 80 procent willen brengen, dan moeten we in de e-commerce uitblinken. Met andere woorden: het avond- en nachtwerk moet gemakkelijker gaan."

Als we de werkzaamheidsgraad ooit op 80 procent willen brengen, dan moeten we in de e-commerce uitblinken

"Er zit enorm veel spanning op de as tussen links en rechts, de paarse as van deze regering tussen liberalen en socialisten. Dat is de centrale as van deze regering. Als het daar niet goed gaat, voorspelt dat weinig goed voor de vele sociaaleconomische discussies die de komende weken op de agenda staan."

Beluister het gesprek met Carl Devos in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Bron: vrt.nws en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet