Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

LageLandenSlag

LageLandenSlag barst los

zo 27 sep. - 8:04

De komende drie weken hoor je elke zondag tussen 9 en 10 de LageLandenSlag. Vier bekende Vlamingen en Nederlanders discussiëren over de gekende clichés, onder toeziend oog van Jan Hautekiet en Alice Reys. Deze zondag lag onder andere deze stelling op tafel: een Nederlander legt z'n hart op tafel, terwijl een Vlaming de deur dicht slaat.
deLageLandenSlag

Bas Birker, Peter Vandermeersch, Aafke Romeijn en Goedele Liekens brengen elke week een cliché mee over Vlamingen en Nederlanders. Ze hebben zelf dan ook een bijzondere band met beide landen. Ze hebben er gewerkt, zijn getrouwd met een noorder- of zuiderbuur of dragen beide nationaliteiten. Goedele Liekens wil het graag hebben over de manier waarop Vlamingen en Nederlanders met emoties omgaan. "Nederlanders zijn gewoon om over gevoelens te hebben. Vlamingen vinden het moeilijk om over kleine wrevel te praten en kroppen alles op." 

Aafke herkent dit heel erg. Zij is getrouwd met een Vlaming en moest in het beginnen wennen aan haar schoonfamilie. "Wanneer er iemand ziek is, wordt dat tussen de lippen meegegeven. Iedereen reageert dan met 'amai' en meer wordt er niet over gezegd." Maar Aafke ziet ook voordelen in de rustige aanpak van de Vlamingen: "Nederlanders zijn flapuits. Wanneer een Vlaming erbij komt, dan gaat die eerst luisteren wie wat zegt om dan een analyse op tafel te leggen. Een Vlaming is iets rustiger en analytischer."

Ook Peter volgt Aafke hierin. Hij werkte jarenlang bij de Nederlandse krant NRC. "Nederlanders pleiten voor dat gevoel van openheid, maar eigenlijk zijn ze zo niet. Bij NRC hadden we een Vlaming nodig om de organisatie in vraag te stellen."

Bas is het toch niet helemaal eens met dit cliché. Tijdens theatertournees komt hij meermaals Vlamingen tegen die wél open zijn. "Als ik tien minuten zit te praten met techniekers in het theater dan weet ik alles. In Nederland blijft dat allemaal zo oppervlakkig."

Goedele sluit de discussie af met hetvolgende: "Wij Vlamingen zijn niet voor niets één van de Europese leiders in het aantal zelfmoorden. Ik word daar heel fel van, want als psycholoog loop je daar heel erg tegenaan. En ik vind dat heel erg jammer."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet