Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Last van trage wifi in deze thuiswerktijden? Dat ligt mogelijk aan je microgolfoven

wo 25 mrt. - 1:06

Is je wifi zwaar overbelast omdat je thuis aan het werken bent? Dan ben je niet alleen. Je microgolfoven zou wel eens een storend element kunnen zijn.
© Michał Parzuchowski (Unsplash.com)

In deze coronatijden gebruiken meer mensen tegelijk wifi, en vrij intensief. Daardoor gaan de problemen plots veel meer opvallen. “Vooral de oudere wifi-apparatuur werkt alleen op de 2,4GHz band en daarbij heb je veel storing van andere apparaten, waaronder je microgolfoven, maar ook babyfoons”, zegt Tech-journalist Dominique Deckmyn in ‘Nieuwe Feiten’. Maar als je wifi-router van iets recentere datum is - dat kan van de laatste 6 à 7 jaar zijn - dan kan die daarnaast ook op 5GHz uitzenden en dat gaat een beetje vlotter.”

Zijn die microgolven dan dezelfde als de wifi-golven? “Ja, ze werken op dezelfde golflengte, die 2,4GHz. Maar als je microgolfoven een goed gemaakt toestel is, zou die niet zoveel signaal mogen uitsturen”, zegt Deckmyn. "Maar als je wifi er af en toe volledig uitvlamt, dan zou dat wel eens aan microgolfoven kunnen liggen als je die gebruikt."

5GHz is sneller

Hoe weet ik of ik een moderne wifi-router heb? “Je ziet dat aan de ingewikkelde cijfertjes op de doos van je router. Staan daar de 'n', de letters 'ac', of zelfs de letters 'ax 'op,  dan kan je router ook op 5GHz uitzenden. Als je smartphone of je computer dat ook kan, dan kan je verbinden op 5GHz en dat gaat vlotter."

Deckmyn voegt er wel aan toe dat ook 5GHz niet het beste van het beste is. “Dan heb je geen last van je microgolfoven, maar misschien wel van je dikke muren. Want die golven gaan minder gemakkelijk door je muren.”

Mesh routers

Wat moet je dan wel doen? “De oplossing voor trage wifi is een professional ernaar laten kijken, of denken aan wat nieuwe apparatuur. De technologie evolueert. De laatste jaren heb je nu ook ‘mesh routers’, die je op verschillende plaatsen in je huis zet en dan heb je bovendien beschikking over zowel de 2,4GHz als de 5GHz en dan krijg je normaal gezien overal in huis een goede ontvangst. Dat kost wel een stukje meer geld”, zegt Deckmyn.

Die mesh routers werken onafhankelijk en ze leggen eigenlijk tussen elkaar een wifi-netwerk aan. “Je hebt dus een aantal verschillende wifi-netwerken, die wel dezelfde naam hebben. Je smartphone verbindt normaal gezien altijd met het dichtstbijzijnde netwerk en zo vermijd je interferentie van zowel apparatuur als de storing van dikke muren. In principe lost dat quasi elk probleem op.”

Beluister hieronder het gesprek met Dominique Deckmyn in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet