Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

'Leesba(a)r' 9 met een dierlijke toets: ‘Zeevonk’, ‘Perronpapegaaien en krekelcriminelen’ en ‘De Tolbrug’.

wo 24 mei - 10:00

In de nieuwe podcastaflevering van ‘Leesba(a)r’ verslinden Annelies Moons en Joris Hessels literatuur over dieren. Zo nemen ze ‘Zeevonk’ van Wendy Huyghe onder de loep, waarin een rouwend meisje op zoek gaat naar een mysterieus zeewezen. Weervrouw Jacotte Brokken heeft het over fauna en flora in de stad. Zij neemt ‘Perronpapegaaien en krekelcriminelen’ van Auke-Florian Hiemstra mee. En Joris heeft nog een dessertje in de aanbieding: ‘De tolbrug’ van Aidan Chambers.
Jacotte Brokken, Annelies Moons en Joris Hessels
© VRT

Op het menu van aflevering 9 

1. 'Zeevonk’ - Wendy Huyghe 

In ‘Zeevonk’ van Wendy Huyghe gaat Lena op zoek naar een mysterieus zeewezen. Ze meent dat het dier de boot van haar vader heeft doen zinken. Het spannende boek voor lezers vanaf 10 jaar staat ook in het teken van rouw. De verschillende personages gaan elk op hun eigen manier om met verlies.

Annelies en Joris zijn fan van het sterke personage Lena. Haar boosheid wordt volgens hen zó mooi weergegeven. En op de vraag of het leesbaar is, zeggen ze volmondig ‘ja’!  

2. 'Perronpapegaaien en krekelcriminelen’ - Auke-Florian Hiemstra 

Nieuwe weervrouw Jacotte Brokken stelt ‘Perronpapegaaien en krekelcriminelen’ van Auke-Florian Hiemstra voor. In dat boek gaat het over fauna en flora in de stad. Via verhalen en mopjes spoort Auke-Florian je aan om op safari te gaan in de stad.

Jacotte vertelt dat het niet alleen een boek vol weetjes is, maar ook een schitterend voorleesboek, waar je eigenlijk stiekem zelf mee van geniet. Een enorm leesbaar boek, zelfs voor volwassenen dus. 

3. ‘De tolbrug’ van Aidan Chambers

Als adolescent verslond Joris Hessels alle boeken van Aidan Chambers. In ‘De tolbrug’ leren drie jongeren (Jany, Tess en Adam) elkaar kennen. Ze zijn vooral op zoek naar hun eigen identiteit. Joris houdt van de manier waarop de getormenteerde Adam getekend wordt. Het is een absolute leestip voor liefhebbers van Johan Harstads ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?’.  

Lees ook

Nederlandse Anjet Daanje wint Libris Literatuurprijs voor 'Het lied van ooievaar en dromedaris'

De Libris Literatuurprijs gaat naar de Nederlandse schrijfster Anjet Daanje, voor haar 'Het lied van ooievaar en dromedaris'. Aan de onderscheiding voor het beste Nederlandstalige fictieboek van het afgelopen jaar hangt een cheque van 50.000 euro. "Unaniem koos de jury voor een roman van internationale allure die grens- én genreoverschrijdend is", zo staat er in het juryrapport.

9 mei 2023

'Leesba(a)r' 8 met t(h)rillende handen: ‘Onschuld', 'Heeft iemand Charlotte Salter gezien?’ en ‘Voor de nieuwe maan’

De achtste podcastaflevering van 'Leesbaar' staat helemaal in het teken van spanning. Pat Donnez (Klara) brengt de nieuwste thriller ‘Onschuld’ van goede vriend Toni Coppers mee. Anja Daems (Radio 2) komt vertellen over ‘Heeft iemand Charlotte Salter gezien?’ van het schrijverspaar Nicci French. Als afsluiter is er Annelies’ geheime dessert: ‘Voor de nieuwe maan’ van Tine Lefebvre.

29 april 2023

'Leesba(a)r' 7 met een talige knipoog: ‘Je mag ook niets meer zeggen’, ‘Deze rots is van ons’, ‘Schemerleven’

Hoera, er is weer een nieuwe ‘Leesba(a)r’-podcastaflevering. Met 'taal' als thema deze keer. Annelies Moons en Joris Hessels bespreken ‘Je mag ook niets meer zeggen' van Mounir Samuel en een handvol kinderboeken, meegebracht door VRT-taalraadsvrouw Geertje Slangen. De kers op die (kinderboeken)taart is ‘Deze rots is van ons’ van Kate Temple. Joris heeft ook een dessert mee: ‘Schemerleven’ van Jaap Robben.

29 maart 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet