Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

"Lesbisch? Ik vind dat een lelijk woord. Maar queer vind ik wel een fantastisch begrip."

zo 28 jan. - 1:59

Op 25 januari werd Maud Vanhauwaert de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. In 'Touché' vertelde de West-Vlaamse over alles wat haar raakt, maar was ze ook erg open over haar geaardheid en de moeilijkheden die ze daardoor ondervindt bij haar Georgische schoonouders.
"Zij denken dat we ziek zijn"

“Ik merkte pas écht dat ik voor vrouwen viel, toen mijn eerste relatie met een vrouw was afgelopen”, vertelt Maud. “Ik had ook al relaties met mannen gehad, maar die keer was ik helemaal van mijn melk.” Het was ook tijdens die fase dat ze haar familie op de hoogte bracht van haar geaardheid. Die reageerden heel open, maar de dichteres vond het wel lang moeilijk om het woord ‘lesbisch’ te gebruiken. “Ik vind dat een lelijk woord, bovendien zet het je meteen in een hokje.”

Queer

“‘Queer vind ik wel een fantastisch begrip. Ik weet ook niet echt goed wat het betekent, maar ik denk net dat dat de essentie is. Als je iemand ziet en je weet niet precies wat het is, is die waarschijnlijk nogal queer”, lacht Maud. “Ik hou erg van het woord vreemd, laat er maar ruimte zijn voor het onbegrijpelijke.”

Zij denken dat we ziek zijn

De vriendin van Maud is een Joodse Georgische. Bij haar ouders valt de thematiek heel wat moeilijker. “Ze hanteren een soort gedoogbeleid” vertelt Maud. “Ze denken dat we ziek zijn en het wordt door de cultuur meegegeven dat het niet natuurlijk is.” Erover praten gaat heel moeilijk. “Maar ze houden ons ook niet tegen. Al heeft mijn vriendin daardoor wel min of meer twee levens. Wij kunnen alleen maar ons geluk tegenover hen bewijzen, maar het is heel absurd dat je daar iemand van moet overtuigen.”

Gaybashing

Ondertussen liggen de onzekerheden van Maud over haar geaardheid al lang achter zich en nu probeert ze er zo veel mogelijk mee in de openbaarheid te treden om anderen te helpen.  Dat deed ze nu ook over gaybashing. “Dit jaar heb ik iemand leren kennen die slachtoffer werd van gaybashing en dat verhaal heeft me enorm aangegrepen. Vooral omdat ik niet besefte dat het nog gebeurt. Mensen worden gewoon verkracht of in elkaar geslagen omwille van hun geaardheid”.

Dit soort thema’s verdienen alle aandacht

Ze voelt zich machteloos omdat het voor die personen vaak heel moeilijk is om erover te communiceren. “De politie kan niets doen zolang ze geen concrete data of namen hebben. Die getuigenis over gaybashing heeft heel diep op me ingehakt dit jaar. Ik voel me echt machteloos, zeker als iemand dan aangeeft dat hij of zij uit het leven wil stappen. Ik zou alles doen om er iets aan te veranderen en dit soort thema’s verdienen alle aandacht. Waar ik kan, wil ik mijn steentje bijdragen.”

Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht bij de zelfmoordlijn op het nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet