Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Leve/Awoe Conscience! (schrappen wat niet past)

vr 15 jan. - 11:00

“Vlaanderen, de leeuw! Wat walsch is, valsch is! Sla dood, steek neer!” Dat waren nog eens tijden. Houten zwaarden en kartonnen schilden. Wie wil er Jan Breydel zijn? Ik! Ik! Ik! En wie Pieter De Coninck? En dan allemaal samen Fransen doodslaan. Ja, wij bekennen: als kind speelden wij de Guldensporenslag na.
leeuw

Nadat de meester in de klas had voorgelezen uit de Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience. We twijfelen nog of we dat zaterdag op de radio gaan bekennen, want dat ligt nogal gevoelig. “Schild en vriend” riepen wij als kind, maar als onze kinderen dat vandaag zouden doen, zouden we ons toch ernstig zorgen maken.

Conscience wordt tegenwoordig doodgeknuffeld door rechts-extremisten en verketterd door links-intellectuelen. En niemand die nog zijn boeken leest. Je zou wel gek zijn. Beroemd is verre van bemind. Maar hoe komt dat? Ooit was hij beroemder dan de Rode Duivels, vandaag wil je nog niet dood gevonden worden met een boek van Conscience. En al helemaal niet de Leeuw van Vlaanderen. Tenzij je Dries Van Langenhove heet.

Hoe komt dat? Waar ging het mis voor de man die in 1865 nog bekroond werd met de Staatsprijs voor Letterkunde voor zijn roman ‘Bavo en Lieveken’. De man die zijn volk leerde lezen en daarvoor in Antwerpen een plein, een standbeeld en een bibliotheek kreeg. Wanneer is hij voor links van zijn sokkel gevallen en waarom wordt hij door rechts vereerd?

Kevin Absillis, hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde van de Universiteit Antwerpen schreef er een reeks artikelen over voor platform Leest. Was hij een racist of niet? Voor of tegen migratie? Er is maar één manier om dat uit te zoeken. We gaan zaterdag samen de Leeuw van Vlaanderen lezen.

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet