Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Liefde is liefde: luister naar ons prikkelende aanbod rond LGBTQIA+

di 17 mei - 8:51

Op 17 mei was het IDAHOT, de internationale dag tegen homo- en transfobie. Daarom presenteert VRT NU een maand lang allerlei moois over identiteit en liefde in alle kleuren. Radio 1 doet mee. Luister nu naar de meest opvallende, mooie, straffe verhalen uit ons rijke archief.
© Katie Rainbow (Unsplash)

Op 17 mei was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, een dag waarop LGBTQIA+ organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Die dag, 17 mei 2022, was het 32 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten schrapte. Voordien werd het als een psychische aandoening gezien werd.

De regenboogvlag wapperde op veel plaatsen. Maar ook online zet de VRT het thema graag in de verf. VRT NU presenteert een maand lang allerlei moois over identiteit en liefde in alle kleuren. Niet enkel de problemen en zware thema’s komen aan bod, maar ook positieve verhalen en onderwerpen. Met enkele nieuwe titels en een greep uit het rijke archief: audio en video van alle VRT-zenders en -netten.

Ook bij Radio 1 kwamen queer onderwerpen de afgelopen maanden en jaren meermaals aan bod. Soms snoeihard. Soms bloedmooi. Soms gewoon lekker informatief. Een greep uit het aanbod:

Podcast 'De Lesbische Liga' maakt een Belgische special voor 'Zandman'

Annefleur Schipper en Vera Siemons loodsen je door het landschap van lesbische media-aanbod heen in ‘De Lesbische Liga’ podcast. Lekker met de lesbi’s dus, maar ook met de B’s en Q’s want in de Liga is iedereen welkom. Ze bespreken de series die nu opvallen, bijzondere queer vrouwen en maken de balans op: wat is waar van wat wordt vertoond en wat zit er harder naast dan hetero’s die vragen "wie het mannetje" in de relatie is? 

Annefleur en Vera maakten speciaal voor 'Zandman' een Belgische special.

Sem is non-binair: “De juiste voornaamwoorden gebruiken is belangrijk, het is een teken van aanvaarding en respect"

De term non-binair is voor velen nog iets vreemds. Non-binair wil zeggen dat je jezelf niet als man of vrouw identificeert, en dat je dus ook niet aangesproken wil worden met “zij” of “hij”, maar wel met de voornaamwoorden “die”, “hen” en “hun”. Sem Lannau (die/hun) identificeert zichzelf als non-binair en vertelt waarom de juiste voornaamwoorden zo belangrijk zijn.

"Ik heb een hetero-outfit voor als we uitgaan"

Helaas, gaybasing - iemand aanvallen omdat ie niet hetero is- gebeurt anno 2022 nog steeds. Het doet jonge homo's wel eens twijfelen over hoe ze zich moeten gedragen in het openbaar. Vraag maar aan Rehm Wittevrongel. Hij getuigde eerder in 'De Wereld van Sofie'. “Als we uitgaan heb ik mijn hetero-outfit”, vertelde hij daar. “Zo neutraal mogelijk. Ik vraag vaak aan mijn kotgenote die ook mijn beste vriendin is, of ik er hetero genoeg uitzie voor we uitgaan.”

Waarom valt de hele wereld voor de nieuwe Netflix-reeks 'Heartstopper'?

"Vaak gaan verhalen over queer mensen over drama en pijn. Maar deze serie is warm, lief en vriendelijk zonder te ontkennen dat het trauma en de pijn er ook zijn."

StuBru-presentatrice Flo Windey is razend enthousiast over ‘Heartstopper’, een aangrijpend feelgoodverhaal.

Ben jij wel 100 % hetero?

Vroeger was alles eenvoudiger. Mannen vielen op vrouwen en vrouwen vielen op mannen. Of zo leek het toch te zijn. Ondertussen weten we wel beter, maar is het niet allemaal zwart-wit. Uroloog Piet Hoebeke (UGent) vertelt in dit college van de Universiteit van Vlaanderen over de grijze zone tussen man en vrouw of tussen homo en hetero, en laat zien hoe je je eigen seksuele identiteit kan beschrijven.

Wanneer weet je dat je transgender bent?

Je bent man, maar zo voel je je niet, of je bent vrouw maar voelt je comfortabeler in mannenkleren. Wanneer weet je dat je transgender bent? Luister naar de podcast van ‘De Wereld van Sofie’.

Je vindt alle Radio 1 podcasts op VRT NU.

"Homohuwelijk? Zodra iedereen met elkaar mag trouwen, heet het gewoon een huwelijk, volgens mij"

“Laten we het jawoord tussen twee mannen of vrouwen voortaan een huwelijk noemen” zegt Bas Birker. Luister naar zijn radiocolumn.

"Lesbisch? Ik vind dat een lelijk woord. Maar queer vind ik wel een fantastisch begrip."

In 'Touché' vertelde dichter Maud Vanhauwaert in 2018 over alles wat haar raakt, maar was ze ook erg open over haar geaardheid en de moeilijkheden die ze daardoor ondervindt bij haar Georgische schoonouders. 

Beluister alle podcasts van 'Touché' via de app van VRT NU.

Safespace voor James B(l)ond

Ophef enkele maanden geleden toen alle aanwezige mannen uit Café Blond in Gent gestuurd werden. Is dit geen discriminatie? Waarom moeten alle cismannen buiten? Wat zíjn cismannen, in godsnaam? En wie zijn die Flinta*, waarvan sprake? Gedoe over alle gebruikte termen, terwijl men gewoon een safe space wilde creëren. Een wat?

Zoveel vragen, maar gelukkig ook zoveel antwoorden in deze podcast van 'De Wereld Van Sofie'. Luister via de app van VRT NU.

Homovrije zones in Hongarije: het verhaal van Ivett

In aflevering 7 van de podcast 'Het Mirakel van Schuman' reizen Sven Speybrouck en Hendrik Vos naar Berlijn. Ze ontmoeten er Ivett Ördög, een Hongaarse transvrouw die op de vlucht is voor de politiek van Orbán.

Nieuwe Netflix-film 'ANNE+': "Queer zijn is leuk, spannend, ingewikkeld"

In ‘ANNE+’ zijn de personages in het reine met zichzelf en hun seksualiteit. De film wil laten zien dat het “ook heel leuk is om niet hetero te zijn.”

Ouders hoeven niet in paniek te raken wanneer hun kind uit de kast komt, zegt actrice en co-creator Hanna Van Vliet in ‘De Wereld Vandaag’.

Meer luisteren? Meer kijken? Check VRT NU

Elke kus is anders. Geen enkele verliefdheid is dezelfde. VRT NU presenteert een maand lang allerlei moois over identiteit en liefde in alle kleuren: je krijgt een reeks nieuwe titels gepresenteerd maar ook een selectie uit het rijke VRT-archief.  

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet